News Flash:

Fostul judecator CCR Toni Grebla, achitat de Instanta Suprema in dosarul legat de ferma de struti

11 Mai 2018
1030 Vizualizari | 0 Comentarii
toni grebla

Instanta suprema a decis, vineri, achitarea fostului judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla, in dosarul in care acesta este acuzat de trafic de influenta, fals in acte si coordonarea unui grup infractional. Decizia magistratilor nu este definitiva.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis, vineri, sa-l achite pe fostul judecator al Curtii Constitutionale Toni Grebla pentru toate infractiunile de care il acuzau procurorii, respectiv de fals in declaratii in forma continuata, trafic de influenta, coordonarea unui grup infractional si operatiuni economice incompatibile cu functia.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu este definitiva.

La ultimul termen, procurorii DNA au cerut inchisoare cu executare pentru fostul senator si judecator CCR. Avocata fostului senator a solicitat eliminarea de la dosar a tuturor probelor fizice, adica a interceptarilor, invocand o decizie a CCR cu nr. 22/2018, potrivit careia tot ceeea ce se dovedeste a fi ilegal in rechizitoriu sa fie scos din procese. Judecatoarea a respins atunci cererea avocatei lui Toni Grebla, anuntand ca isi mentine punctul de vedere din incheiere si ca o sa se pronunte asupra legalitatii probelor la pronuntarea pe fond in aceasta cauza.


Procurorii DNA l-au acuzat in 2015 pe Toni Grebla ca, dupa efectuarea perchezitiilor domiciliare la ferma sa de struti, fostul judecator al Curtii Constitutionale si-a continuat activitatea infractionala si a facut demersuri de valorificare a foloaselor necuvenite obtinute din infractiunea de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, ca sa obtina pentru el si pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

La vremea respectiva, fostul judecator CCR a fost retinut de DNA pentru o perioada de 24 de ore.

Grebla a explicat atunci ca procurorii i-au imputat faptul ca, in ce priveste infractiunea de trafic de influenta, este vorba despre o suma de 100.000 de euro, care a fost investita de omul de afaceri Mihai Prundianu in ferma de struti. In schimbul banilor, Grebla ar fi intervenit pentru acesta pe langa unele institutii ale statului.

DNA mai arata ca, incepand din august 2014, Toni Grebla a facut demersuri pentru intermedierea unei legaturi comerciale de export intre finul sau, Ion Bircina, un cetatean turc, cetateanul moldvean Victor Dolghi si Constantin Bartolomeu Savoiu. Cetateanul turc este, conform unor documente din dosar, omul de afaceri Corekci Sevket.

Cei cinci ar fi constituit un grup infractional organizat pentru a exporta, prin Turcia, produse agro-alimentare catre Federatia Rusia, in ciuda embargoului institutit de aceasta pentru marfa din UE.

Toni Grebla: Judecatorii dovedesc ca judeca dupa probe si nu dupa tinte stabilite de SRI si DNA

Fostul judecator Toni Grebla a declarat vineri, dupa ce a aflat sentinta de achitare in prima instanta in dosarul in care au fost facute perchezitii la fermele de struti, ca decizia arata ca magistratii au judecat dupa probe, nu dupa faptul ca a fost stabilita o tinta in persoana sa.

"Solutia era, dupa parerea mea, cea fireasca, iar judecatorii dovedesc tot mai mult ca judeca dupa probele de la dosar, dupa faptele comise de oameni si nu dupa tinte stabilite pe traseul SRI- DNA. Dupa o activitatea de 35 de ani am fost nevoit sa intrerup orice activitate pentru ca mi-au spus sa nu iau legatura cu nimeni", a declarat Toni Grebla, la Antena 3.

Intrebat daca a fost tinta din cauza legilor Big Brother pe care urma sa se pronunte CCR, Grebla a afirmat: "Coldea si altii de la SRI impreuna cu DNA au simtit ca legile Big Brother le erau foarte utile pentru a face executii sumare si au fost suparati pe acest lucru. Efortul de investitie in aparatura si programe adecvate era de peste 200 mil de dolari, atfel incat sa dea un exemplu CCR si exemplul l-au dat prin mine".

Fostul magistrat CCR a mai spus ca cel mai mult l-a deranjat faptul ca a fost plimbat in catuse si ca intreg dosarul i-a afectat familia.


instanta suprema toni grebla
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1129 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004822 (s)