News Flash:

Festivalul catalan de folclor s-a incheiat cu o parada a portului popular

11 August 2014
1063 Vizualizari | 0 Comentarii
Cel mai mare festival catalan de folclor din afara Spaniei, Aplec Internacional, s-a incheiat, duminica seara, in Piata Victoriei din Timisoara, intr-un curcubeu de culori ale portului popular al formatiilor care au participat la evenimentul cultural de la sfarsitul saptamanii.
Ziua a fost dedicata atelierelor de cultura populara catalana - cursuri de dans Sardana si cursuri de Falcons, precum si pregatirii elementelor imaginare - expunerea elementelor de recuzita, iar seara a venit la Gradina de Vara a Filarmonicii Banatul cu un concert de muzica din Catalonia, urmat de parada tuturor grupurilor muzicale participante.
Festivalul catalan a inceput vineri, la Timisoara, cand sute de artisti prezenti la actuala editie s-au prezentat cu un evantai de manifestari care au atras un numeros public.
'Toate evenimentele acestui festival, aflat la cea de-a XXVII-a editie, sunt foarte interesante si pentru cetateni, si pentru organizatori. Alegerea Timisoarei drept gazda inseamna o recunoastere a Timisoarei ca si centru turistic important in Romania si in estul Europei, pentru ca in mod foarte rar am avut astfel de evenimente', a declarat viceprimarul Dan Diaconu.
El a mentionat ca prin astfel de festivaluri se dezvolta relatii de prietenie si cooperare, sustinand in acest fel si candidatura Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021.
Jose Miguel Vinals, consul onorific al Regatului Spaniei la Timisoara, a subliniat ca in tara sa au fost scrise sute de articole despre acest eveniment.
'Timisoara a fost aleasa pentru calitatile pe care le are. Timisoara este o mica Europa in Europa. Este, dupa mine, punctul cel mai potrivit pentru un festival care doreste sa duca in strainatate cultura, folclorul catalan. Vizibilitatea Timisoarei in Spania, in Catalonia, este mult mai mare. Niciodata nu s-a vorbit atat de mult despre Timisoara, despre Romania, ca acum, si intr-un mod mai pozitiv. Au fost sute de articole scrise', a afirmat Jose Miguel Vinals.
Peste 500 de artisti catalani au participat, alaturi de grupuri din Romania, la spectaculoasele evenimente din cadrul Festivalului Aplec Internacional, care a umplut centrul orasului cu parade ale gigantilor, jocuri cu foc, turnuri umane, ateliere de cultura catalana, cursuri de dans Sardana (hora catalana), cursuri de Falcons si multe alte repere ale traditiei catalane.
Prezenta gigantilor in cadrul sarbatorilor catalane este documentata incepand cu secolul al XIV-lea si s-a pastrat vie pana astazi, amintesc organizatorii. Initial, gigantii erau reprezentari biblice in cadrul paradelor de Rusalii. Cu timpul, caracterul lor religios s-a schimbat, dar se regasesc si astazi in toate sarbatorile populare catalane.
Manifestarea a fost organizata de Adifolk (Asociatia catalana pentru difuzarea folclorului) Barcelona, impreuna cu Consulatul Onorific al Spaniei la Timisoara, Asociatia Via Rumania Cultura si Primaria Timisoara. 
Festivalul a mai fost organizat in orase precum Paris, Manchester, Bruxelles, Amsterdam, Cracovia, Verona, Budapesta. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1269 (s) | 33 queries | Mysql time :0.048311 (s)