News Flash:

Evazionistii timisoreni prin metoda "factura", audiati la DIICOT Mehedinti pentru spalare de bani

4 Iunie 2014
1080 Vizualizari | 0 Comentarii
Patru persoane din Timis, suspectate de evaziune fiscala prin metoda 'factura', au fost duse pentru audieri, marti, la DIICOT Mehedinti. 
Consilierul local din localitatea Jebel, Aurel Popa, si unul dintre fiii sai, precum si preotul Petru Rosoga din localitatea Ciresu si sotia acestuia au fost condusi sub escorta la audieri, fiind implicati in afaceri cu o grupare infractionala organizata specializata in evaziune si spalare de bani.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, in cauza exista suspiciunea rezonabila ca liderii gruparii au identificat agenti economici interesati sa-si diminueze ilegal baza impozabila prin inregistrarea in documentele contabile a unor operatiuni comerciale nereale, dupa care, prin firmele controlate de catre ei prin interpusi, au emis facturi aferente operatiunilor fictive derulate cu societatile comerciale respective.
Grupul infractional organizat a furnizat facturi fiscale in schimbul unor comisioane cuprinse intre 3-10% din valoarea inscrisa pe acestea, iar contravaloarea lor este achitata in principal prin transferuri bancare in conturile firmelor emitente, dar si cu chitante de plata in numerar.
Ulterior, dupa retragerea in numerar a sumelor respective si dupa retinerea comisioanelor stabilite, liderii gruparii inapoiau banii partenerilor de afaceri care ii reintroduceau in patrimoniul firmelor detinute.
Astfel, in cursul anilor 2009-2013, firmele controlate de liderii gruparii au efectuat livrari nereale de marfuri catre mai multe firme, care in acest fel si-au redus artificial profiturile prin diminuarea masei impozabile, situatie care a condus la prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de peste 6.000.000 de lei, constand in TVA si impozit pe profit deduse in mod nelegal.
Astfel, in perioada 2009-2013, in scopul ingreunarii cercetarilor fiscale si penale, beneficiarii facturilor ce nu reflecta operatiuni economice reale au inregistrat in evidentele contabile facturi emise si de alte societati, infiintate de membrii grupului infractional organizat pe numele lor sau al unor persoane interpuse.
Au fost identificate astfel, ca fiind folosite in activitatea infractionala, mai multe societati cu comportament de tip ,,fantoma' in numele carora au fost emise facturi ce nu reflecta operatiuni economice reale.
Reprezentantii legali si persoanele imputernicite pe conturile societatilor comerciale de unde au fost efectuate retragerile masive de numerar, in intelegere cu reprezentantii legali ai societatilor comerciale care au avut calitatea de ordonator pentru tranzactiile financiare respective, au disimulat adevarata natura a circulatiei acestor fonduri, cunoscand ca banii provin din savarsirea unor infractiuni de evaziune fiscala.
La sediul DIICOT - BT Mehedinti vor fi aduse in vederea audierii 22 de persoane, mai precizeaza sursa citata.
Preotul Rosoga a fost primar in Criciova, fiind asociat unic in doua firme. El declara presei, in 2010, ca este un adevarat 'bun samaritean', spunand ca din bani proprii a construit din temelii biserica din sat, o manastire si cativa kilometri de drum in comuna, iar de salariul de preot din banii bisericii, proveniti din incasarile de la enoriasi, nu s-a atins de peste zece ani.
'Sotia mea, preoteasa, are o firma de constructii si traim din banii ei. Tot cu ajutorul ei am construit si drumurile din comuna', a declarat Rosoga. AGERPRES

diicot mehedinti petru rosoga
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1071 (s) | 33 queries | Mysql time :0.038565 (s)