News Flash:

Elicopter PRABUSIT peste un bar, la Glasgow. Cel putin 9 morti!

2 Decembrie 2013
1324 Vizualizari | 0 Comentarii
Bilanţul victimelor accidentului de vineri seara, la Glasgow, a ajuns la nouă morţi, iar căutările unor corpuri în ruinele pubului asupra căruia s-a prăbuşit un elicopter de poliţie continuau duminică, echipele de intervenţie ridicand epava de la locul tragediei.  Într-o slujbă la Catedrala din Glasgow, reverendul Laurence Whitley a adus un omagiu celor decedaţi, răniţilor şi salvatorilor. Opt lumânări au fost aprinse în memoria victimelor. Poliţia a anunţat ulterior descoperirea unui al nouălea mort în ruinele pubului.

În total 12 persoane erau spitalizate duminică, dintre care trei la terapie intensivă, potrivit premierului scoţian Alex Salmond.

Poliţia a subliniat că operaţiunile de curăţare şi căutare înăuntrul pubului The Clutha vor dura o perioadă şi că bilanţul este provizoriu.

"Putem oferi un număr exact (de morţi) doar după ce elicopterul va fi luat de acolo, iar experţii vor fi în măsură să examineze şi să degaje toate dărâmăturile", a declarat şeful poliţiei scoţiene Stephen House într-o conferinţă de presă.

Printre cei nouă morţi înregistraţi se află şi cele trei persoane de la bordul elicopterului, pilotul civil şi doi poliţişti, ceilalţi şase aflându-se în bar la momentul accidentului.

Alex Salmond a repetat că bilanţul ar putea creşte.

Pe acoperişul-terasă, spart, al clădirii situate la o intersecţie în apropiere de Clyde, un fluviu care traversează Glasgow, bărbaţi purtând echipament de protecţie scoteau din ruine părţi contorsionate din elicopter cu ajutorul unei macarale.

Sarcina este delicată, în măsura în care locul accidentului şi epava este necesar să fie protejate pentru nevoile anchetei, a subliniat poliţia.

Experţi din cadrul Biroului de anchetă pentru accidente aeriene, AAIB, încercau să înţeleagă de ce elicoperul de tip Eurocopter EC135 T2 s-a prăbuşit vineri seara pe barul aglomerat, în care se aflau peste 100 de persoane.

Poliţia scoţiană a anunţat că elicopterul a fost supus unor teste de securitate în 2012, în urma unui avertisment emis de Eurocopter după descoperirea unei fisuri la un elicopter de tip EC135, în Franţa.

"În urma unei inspecţii minuţioase (...), nu s-a găsit niciun defect, iar elicopterul poliţiei a fost considerat operaţional", a anunţat poliţia, precizând că acesta nu a fost retras vreodată din serviciu.

Eurocopter, din cadrul grupului EADS, a anunţat că au existat "în ultimii ani fisuri la cinci aparate, dintr-o flotă de 1.100 de aparate aflate în exploatare" şi că aceste elicoptere au fost reintroduse în activitate după ce au fost controlate atent şi reparate.

Numărul unu mondial în construcţia de elicoptere a precizat că anchetatorii săi au sosit la Glasgow şi aşteaptă "să poată să aibă acces la elemente de la faţa locului şi să înceapă ancheta".

Potrivit Sunday Times, ancheta vizează o posibilă problemă de alimentare cu carburant a elicopterului bimotor. Un pilot de elicopter aparţinând poliţiei a declarat sub protecţia anonimatului pentru publicaţie că "aproape că nu s-a mai auzit vreodată ca ambele motoare să facă pană". "Când se întâmplă aşa ceva vizezi ceva comun ambelor motoare, adică alimentarea cu carburant", a spus el.

Eurocopter a apreciat însă ca "prematur să avanseze o ipoteză" înaintea "unei anchete serioase".

Pilotul, identificat în mod oficial ca David Traill, este, potrivit Sunday Times, un fost pilot de elicopter din cadrul Royal Air Force (RAF) cu peste 20 de ani de experienţă, care a servit în Irak şi Afganistan.

Poliţia scoţiană a confirmat, de asemenea, identitatea celorlalţi doi pasageri din elicopter, poliţiştii Tony Collins şi Kirsty Nelis, dar şi pe cea a unui bărbat care se afla în pub, Gary Arthur, un locuitor din regiune, în vârstă de 48 de ani.

"Odihneşte-te în pace, tată", a scris fiica sa, Chloe Arthur, în vârstă de 18 ani, pe Twitter. "Vei fi întotdeauna totul pentru mine. Promit să te fac mândru, te iubesc din tot sufletul", adaugă ea.

La două zile după un accident care a îndoliat Scoţia în plină sărbătoare naţională, de St Andrew, o slujbă în memoria victimelor a fost oficiată la Catedrala din Glasgow.

În apropiere de locul dramei, împrejmuit în continuare cu un cordon de securitate, zeci de buchete de flori au fost depuse în semn de omagiu. Mediafax.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1175 (s) | 32 queries | Mysql time :0.006145 (s)