News Flash:

DNA cere aviz pentru inceperea urmaririi penale fata de Titus Corlatean

16 Mai 2016
1100 Vizualizari | 0 Comentarii
corlatean
Procurorii DNA au cerut, luni, Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pentru abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale fata de Titus Corlatean, in dosarul Diaspora.
Directia Nationala Anticoruptie a cerut Senatului Romaniei incuviintarea inceperii urmaririi penale pe numele lui Titus Corlatean, fost ministru al Afacerilor Externe, pentru fapte de abuz in serviciu si impiedicarea drepturilor electorale, pe care le-ar fi comis indeplinind functia ministeriala.
"In contextul organizarii alegerilor prezidentiale din anul 2014, in calitate de ministru al afacerilor externe, Corlatean Titus, prin incalcarea procedurilor legale si prin acte de dispozitie, a organizat discretionar sectiile de votare din strainatate, obtinand astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus si sustinut de partidul din care facea si el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat in limitarea numarului de cetateni romani care si-au putut exercita dreptul de vot in strainatate", precizeaza DNA intr-un comunicat de presa.
Urmarea limitarii accesului la sectiile de votare din strainatate a avut drept consecinta cresterea procentajului total de voturi favorabile obtinute de candidatul sustinut de partidul din care facea parte, "in conditiile in care comportamentul electoral al cetatenilor romani din strainatate, in mare parte, era defavorabil candidatului respectiv", explica procurorii.
DNA sustine ca dreptul de vot cetatenilor romani care locuiesc in strainatate a fost vatamat atat prin impiedicarea exercitarii acestui drept, cat si prin ingreunarea foarte serioasa a exercitarii acestui drept, care a determinat pe multi dintre titularii dreptului la vot sa renunte la exercitarea acestuia.
Procurorii anticoruptie sustin ca ministrul de externe a vatamat si interesele Ministerului Afacerilor Externe, privind buna functionare a misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate si indeplinirea de catre acestea, in conditii optime, a atributiilor legale privind apararea drepturilor cetatenilor romani. DNA sustine ca Titus Corlatean a nesocotit o parte dintre propunerile misiunilor diplomatice de organizare a unor sectii de votare in localitati in care s-ar fi putut asigura exercitarea dreptului la vot de catre un numar superior de persoane si ca ar fi organizat, fara vreo documentare ori justificare, sectii de votare in localitati care nu au fost propuse de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei.
Catre Senatul Romaniei au fost trimise 19 volume din dosar, pentru a sustine cererea de incepere a urmaririi penale.
Conducerea Senatului a decis lunea trecuta ca senatorii sa aiba in acesta saptamana activitate exclusiv in teritoriu, presedintele acestui for, Calin Popescu Tariceanu, neexcluzand varianta ca acestia sa vina la Bucuresti abia dupa alegerile locale. El a mai spus ca, daca se va impune, va convoca o sedinta a Biroului Permanent. Intrebat daca senatorii vor mai veni la serviciu pana la alegerile locale, care vor avea loc la 5 iunie, Tariceanu a spus: "O sa vedem pe masura ce inaintam. Daca sunt chestiuni foarte urgente o sa convocam".
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1407 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006129 (s)