News Flash:

Din ce carne sunt facute mezelurile? Iata ce trebuie neaparat sa stii!

12 Februarie 2016
1542 Vizualizari | 0 Comentarii
mezelurile3
Tara de origine pentru carnea utilizata ca ingredient in alimentele procesate, cum ar fi lasagna, ar trebui sa fie mentionata pe eticheta, asa cum se intampla deja pentru carnea proaspata de vita, au decis, miercuri, deputatii europeni.

Ei cer Comisiei Europene, care a publicat un raport pe aceasta tema in 2013, sa faca propuneri legislative in acest sens pentru a recastiga increderea consumatorilor dupa scandalul carnii de cal si alte cazuri de frauda cu alimente, potrivit adevarul.ro. 

Majoritate lejera pentru rezolutia europeana 

Rezolutia a fost aprobata cu 532 de voturi la 136 si 36 de abtineri. In text se cere Comisiei ca, in conformitate cu raportul sau din 2013, sa faca propuneri legislative pentru a introduce obligativitatea mentionarii tarii de origine pentru carnea utilizata in alimentele procesate. Solicitarea vine si pentru a crea mai multa transparenta in lantul alimentar, a informa mai bine consumatorii europeni si, astfel, a le recastiga increderea.

Consumatorii au dreptul de a alege 

„Dupa scandalul carnii de cal, trebuie sa recastigam increderea consumatorilor. Cerem Comisiei sa propuna o legislatie care sa cuprinda obligativitatea mentionarii tarii de origine. Acest lucru va contribui la cresterea transparentei si la informarea clara si deplina a consumatorilor”, a spus presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, Giovanni La Via (PPE). „Trebuie sa ne asiguram, totusi, ca acest lucru nu va crea probleme suplimentare pentru intreprinderile mici si mijlocii, in acest sector de activitate fiind multe astfel de companii“, a mai spus el. Deputatii si-au exprimat din nou ingrijorarea privind potentialul impact al fraudei alimentare asupra sigurantei mancarii, increderii si sanatatii consumatorilor, functionarii lantului alimentar si preturilor produselor de ferma. Deputatii au subliniat ca Raportul Comisiei Europene (adoptat la 17 decembrie 2013) confirma ca peste 90% dintre respondenti considera importanta mentionarea tarii de origine pe etichetele alimentelor procesate. Este unul dintre factorii care influenteaza comportamentul consumatorului, spun deputatii. 

Verificare mai atenta a impactului asupra preturilor 

Alesii europeni au mai subliniat ca impactul estimat asupra preturilor, bazat pe rezultatele unei organizatii a consumatorilor din Franta, este diferit de rezultatele din Raportul Comisiei. Ca urmare, ei cer clarificari suplimentare. Evaluarea ar trebui efectuata impreuna cu organizatiile consumatorilor si nu ar trebui sa intarzie propunerile legislative, au adaugat ei. Mentionam ca, variind de la stat membru la stat membru, intre 30% si 50% din carnea din macelarii este procesata si transformata in ingrediente pentru alimente procesate, cel mai adesea pentru carne tocata, preparate din carne si produse din carne.

carnea ingredient alimentele procesate lasagna
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007153 (s)