News Flash:

Declaratiile lui Iohannis dupa sedinta CSAT

17 Septembrie 2015
1128 Vizualizari | 0 Comentarii
iohannis presedinte
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca, la Consiliul JAI pe tema migratiei, ministrul de Interne va avea un mandat "foarte asemanator" cu cel de la ultima reuniune, Romania fiind solidara cu celelalte state membre UE, dar neputand considera cotele obligatorii o solutie.
Sedinta CSAT, in care se discuta pozitia Romaniei in criza refugiatilor, in contextul refuzului autoritatilor romane de a accepta cotele obligatorii, s-a desfasurat, joi, la Palatul Cotroceni.
Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) a fost condusa de presedintele Klaus Iohannis.
Administratia Prezidentiala a informat, miercuri seara, ca pe ordinea de zi a sedintei CSAT sunt incluse subiecte referitoare la planul de implementare a Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019, intensificarea fenomenului imigrationist la frontiera Romaniei si masuri privind gestionarea situatiei, Carta Alba a Apararii si Strategia Nationala de Ordine si Siguranta Publica 2015 - 2020.
Conform sursei citate, in sedinta CSAT vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, iar la finalul acesteia seful statului va sustine o declaratie de presa.
Presedintele Klaus Iohannis a anuntat public inca de zilele trecute, dar si in discursul sustinut miercuri in Parlament, o parte a temelor care vor fi discutate in CSAT, principalul subiect fiind raspunsul Romaniei la criza refugiatilor.
"In cursul zilei de maine (joi - n.r.), in cadrul CSAT vom conveni asupra pasilor pe care Romania trebuie sa-i faca in acest proces, iar de cate ori evolutia situatiei o va impune voi comunica atat cu dumneavoastra, cu Parlamentul, cat si cu reprezentantii celorlalte institutii ale statului", a spus Klaus Iohannis in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului.
Principala problema cu care se confrunta Romania acum este dezbaterea privind introducerea cotelor obligatorii, asa cum a propus Comisia Europeana. Potrivit proiectului, aflat inca in dezbatere, Romaniei i-ar reveni 6.351 de refugiati, insa atat presedintele, cat si premierul Victor Ponta, au declarat in repetate randuri ca Romania poate prelua doar 1.785 de persoane, dintre care 1.705 solicitanti de azil din Italia si Grecia, precum si inca 80 de persoane din afara Uniunii Europene.
"Exista alte forme prin care tarile care refuza cotele obligatorii isi pot arata solidaritatea. Noi ne-am exprimat de fiecare data pornind de la solidaritate. Romania e solidara cu ceilalti membri din Uniunea Europeana intr-o masura care se va arata pe parcurs si cu imigrantii. Noi am facut o oferta foarte generoasa pentru relocarea celor 40.000 de imigranti. (...) Romania nu este o tara xenofoba, nici autista, nici separatista", a declarat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Klaus Iohannis.
De altfel, aceasta a fost si pozitia Romaniei, exprimata prin ministrul de Interne Gabriel Oprea, la reuniunea Consiliului JAI care a avut loc luni. "Romania s-a angajat sa preia 1.758, dupa care lucrurile s-au mai complicat, am fost de acord cu toate punctele, mai putin cu faptul ca Romania sa fie de acord cu cotele obligatorii pentru cei 120.000 de imigranti. Au fost patru tari care au sustinut acest lucru: Slovacia, Cehia, Romania, Letonia. Deci nu a fost un consens in acest punct de vedere", spunea ministrul de Interne.
Discutii pe aceasta tema au avut loc si intre presedintele Klaus Iohannis si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Potrivit Administratiei Prezidentiale, cei doi au avut o convorbire telefonica in cursul zilei de duminica. In cadrul convorbirii, Klaus Iohannis a reluat pozitia Romaniei, de respingere a cotelor obligatorii, insa a subliniat ca Romania este solidara cu Uniunea Europeana si se cauta alte modalitati prin care tara noastra poate ajuta in criza migratiei.
"Eu cred ca, incet, incet, tematica cotelor obligatorii va disparea, fiindca nu mi se pare normal ca o tara din UE sa fie obligata la ceva ce nu poate sa faca. Ori, sa se ia o decizie, nu conteaza acum in care forma, in UE, care deschide falia intre Est si Vest, mi s-ar parea un lucru fundamental gresit. Exista alte forme prin care tarile care refuza aceste cote obligatorii isi pot arata solidaritatea", a spus Iohannis in conferinta de presa de luni.

sedinta csat
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005339 (s)