News Flash:

De ce degetele de la maini au dimensiuni diferite

9 Iunie 2018
990 Vizualizari | 0 Comentarii
maini

Dupa cum stii deja, degetele de la maini au dimensiuni diferite si sunt opozabile, spre deosebire de degetele altor primate, motivul insa este alta poveste.

Nu se cunosc exact factorii care au dus la faptul ca avem degete opozabile si de diferite marimi, dar exista mai multe teorii. Consensul este ca mainile oamenilor au ajuns sa arate ca in prezent in urma cu 800.000 de ani. Descoperirea recenta a unui os metacarpian de acum 1,4 milioane de ani i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca mainile noastre au evoluat cu mult inainte fata de cat se credea.

Mainile stramosilor nostri ar fi fost mult mai asemanatoare cu cele ale cimpanzeilor moderni, a caror palme si degete sunt mult mai lungi. Degetele lor sunt mai curbate, pentru a se putea catara mai usor in copaci. Mainile lor insa pot scapa rapid din mana un bat si nu au prea multa forta sau precizie pentru a strange sau ciupi ceva.

Una din teoriile oamenilor de stiinta care explica diferenta dintre mainile noastre si mainile altor primate este ca noi am avut nevoie de o capacitate de a apuca obiecte mai buna, altfel nu am fi putut construi si manui instrumente si arme. Pe masura ce instrumentele au devenit mai rafinate, mainile noastre au evoluat pana in punctul in care au ajuns sa arate ca in prezent.

O alta teorie care explica forma mainilor noastre are la baza ideea ca acestea devin cu adevarat arme puternice atunci cand sunt stranse in pumn. Suprafata mai mica a unui pumn ne ajuta sa lovim cu mai multa forta. Mai mult, felul in care sunt aranjate oasele mainii cand aceasta formeaza un pumn ofera un impact mai puternic asupra victimei. Este de amintit ca cimpanzeii nu pot forma un pumn foarte puternic, potrivit playtech.ro.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1110 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004303 (s)