News Flash:

Curtea Europeana de Conturi: Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderare in 2007

13 Septembrie 2016
987 Vizualizari | 0 Comentarii
ue
Un raport recent al Curtii Europeane de Conturi dezvaluie faptul ca institutia s-a opus initial aderarii Romaniei si Bulgariei la UE in anul 2007, afirmand in mod explicit ca cele doua state aveau nevoie de mai mult timp pentru a se pregati de aderare, relateaza site-ul EurActiv.
Intr-un raport al Curtii Europeane de Conturi, care a fost dat publicitatii luni, se afirma ca Romania si Bulgaria nu erau pregatite pentru aderare, institutia precizand ca doreste sa evite situatii similare in cazul viitoarelor extinderi ale Uniunii Europene.
Istvan Szabolcs Fazakas, membru al Curtii Europeane de Conturi, a prezentat presei un raport de audit privind modul in care s-a desfasurat programul de asistenta preaderare la UE in cazul statelor din regiunea Balcanii de Vest.
Oficialul european a relatat experienta sa in calitate de presedinte al Comisiei pentru Control bugetar (Cocobu) din cadrul Parlamentului European, in anul 2006, atunci cand Bulgaria si Romania erau aproape de finalizarea procesului de integrare in UE.
Potrivit lui Fazakas, raportul din iulie 2006 al Curtii Europeane de Conturi privind Bulgaria si Romania afirma explicit ca cele doua state au nevoie de mai mult timp pentru a se pregati de aderare, pentru ca fondurile europene sa fie absorbite intr-un mod mai corect.
In calitatea sa de presedinte al Cocobu, Fazakas s-a consultat cu Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere din acea perioada, care i-a spus: "Imi pare rau, este prea tarziu, am mainile legate, decizia politica pentru ca Romania si Bulgaria sa adere la 1 ianuarie (2007 n.red) a fost luata de statele membre, la recomandarea Comisiei Europene." 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1255 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005833 (s)