News Flash:

Cursul sare de 4,55 lei/euro dupa rezultatul votului din Marea Britanie

24 Iunie 2016
1119 Vizualizari | 0 Comentarii
curs valutar21
Cursul valutar a sarit vineri dimineata la Bucuresti la 4,55 lei/euro, iar tendinta este de crestere daca BNR nu va interveni.
Cursul valutar leu/euro de la Bucuresti a crescut cu aproape 1% imediat la deschiderea pietei, ca reactie la rezultatul votului din Marea Britanie, unde britanicii au votat pentru iesirea din Uniunea Europeana.
La ora 9:08, cursul era cotat la Bucuresti la 4,55/4,5520, la un moment dat ajungandu-se si la 4,5650 lei/euro.
Daniel Daianu, membru al Consiliul de Administratie al BNR a declarat vineri ca rezultatele referendumului din Marea Britanie sunt "un punct de inflexiune", implicatiile fiind nu numai economice, ci si geopolitice.
"E un punct de inflexiune. Implicatiile sunt nu numai economice, ci sI geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie in politica de securitate. Sa vedem ce va fi cu Regatul, daca va ramane unit", a spus Daniel Daianu,
In opinia lui, referendumul nu inseamna nici disparitia de pe harta economica a Marii Britanii si nici nu va insemna legaturile stranse ale UE rupte cu UE.
"Deja scotienii vor un nou referendum. Situatia acestui referendum in Regatul Unit trebuie judecat pentru a interpreta rezultatul sI dintr-o alta perspectiva. UK nu face parte din zona euro. Este o functionare nesatisfacatoare a institutiilor de ansamblu", a remarcat Daianu.
In ceea ce priveste Romania. Daianu nu crede ca iesirea Marii Britanii inseamna destramarea proiectului european.
"Daca iese UK nu este sfarsitul proiectului european. Este o gandire eronata. Romania trebuie sa fie in primul rand al proiectului UE. Mai solidari ca alta data, sa aiba un discurs rational. S-a gresit ca din unele capitale au plecat mesajele: acum sau niciodata, vetI plati. Nu se face. A fost o atitudine gresita chiar de la Bruxelles. E o natiune divizata profund. Poate va fi inca un referendum in UK.
Procedura tehnica este foarte complicata. Tehnic va dura mult, se va putea ajunge la o circulatie a fortei de munca care ne intereseaza pe noi sI sa se asigure un comert liber", a comentat Daianu.
Daianu a mai spus ca BNR va face in asa fel astfel incat sa atenueze volatilitatea cursului leu/euro. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile:"Nu avem o prezenta a capitalului pe termen scurt, daca fuge sa pericliteze stabilitatea financiara sI economica".
El a precizat ca problema este "acasa", pentru ca desi avem o datorie publica sub 40%, desi avem o indatorare externa in jur de 55% din PIB, desi vom termina cu un deficit bugetar consolidat, avem un derapaj bugetar mare provocat nu de faptul ca economia a intrat in recesiune si stablizatorii automati, ci pentru ca au fost masuri de relaxare fiscala.
"Trebuie gandit foarte bine proiectul de buget pe 2017 sa nu avem un derapaj. Lucrurile se strica in Europa", a conchis Daniel Daianu, membru al Consiliului de Administratie al BNR.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1145 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004787 (s)