News Flash:

Cum se face o rasadnita - Ghid pentru incepatori

20 Februarie 2018
1380 Vizualizari | 0 Comentarii
rasadnita

Semanatul pentru obtinerea rasadurilor se face din a doua jumatate a lunii februarie si in martie, in rasadnita pe pat cald de gunoi de grajd, folosind caldura degajata de descompunerea acestuia. Proiectul, usor de pus in practica, se poate realiza cu materiale pe care le aveti deja in gospodarie, iar in privinta gunoiului de grajd, cel mai recomandat este balegarul de la cabaline. Iata cum construiesti o rasadnita si ce ai de facut pentru a avea rasaduri sanatoase.

Pregatirea rasadnitelor trebuie sa inceapa cu 8-10 zile inainte de data cand trebuie sa se semene, pentru ca balegarul si pamantul sa aiba timpul necesar sa se incalzeasca.


Cum construiesti o rasadnita. Principalele optiuni
O rasadnita simpla se face din scanduri pe care le punem pe un pat gros de gunoi de grajd si le acoperim cu folie.
Construirea rasadnitei intr-un sant sapat in pamant, la o adancime ce poate fi de la 40 la 80 cm, permite utilizarea unei cantitati mai mici de biocombustibil (circa 20%) si o mai buna retinere a caldurii.

Caldura este data de fermentarea balegarului asezat în pat, de aceea cu cat acest pat va fi mai gros, cu atat temperatura mai ridicata. Daca se va folosi numai sau mai mult balegar de cal, cu atat rasadurile vor avea mai multa caldura.
Rasadnitele calde au temperatura de 20 grade Celsius, iar patul de balegar de 60-80 cm. Rasadnitele semicalde au temperatura de 15-20 grade Celsius si patul de balegar de 40-60 cm, si in sfarsit cele reci 10-12 grade Celsius si au un pat de balegar de 20-30 cm.
Pentru producerea rasadurilor de tomate, vinete, ardei, rasadnita trebuie sa fie cat mai calda, in timp ce pentru varza, gulii, conopida, poate fi mai putin calda.

Pentru realizarea tocurilor, se pot folosi mai multe tipuri de materiale, de la nuiele, scanduri de lemn, caramida, baloti de paie, blocuri de BCA, tuburi din mase plastice sau fier beton. Acoperirea rasadnitei se poate face atat cu folie de polietilena, cu grosimea de 0,15-0,25 mm, cat si cu geam. Si peste acesta se mai poate pune folie, iar in noptile mai reci rasadnita poate fi acoperita si cu paturi de lana.

Cum construiesti o rasadnita. Pasii de urmat
Ideal, rasadnita ar trebui asezata in panta usoara, pe directia N-S, pentru a asigura conditii bune de lumna, caldura si scurgerea apei.
Dupa cum am aratat, stratul de balegar poate fi asezat direct pe teren sau poate fi sapat dinainte un sant in care se pune mai apoi gunoiul de grajd. Acesta din urma poate fi preincalzit, punandu-l in gramezi de 1 metru cub, udandu-l cu apa calda si tinandu-l acoperit cu folie de polietilena timp de 2 – 3 zile sau mai mult daca este frig.
Lucrarile necesare in pregatirea rasadnitei sunt urmatoarele:
Se curata si se niveleaza terenul
Se aseaza un strat de frunze uscate sau de paie de aproximativ 6-8 cm
Se asterne un strat de balegar, preincalzit. Se intinde balegar proaspat pana la 15-20 cm, se calca bine cu picioarele, pentru a se indesa sa nu ramana goluri pe alocuri. Dupa ce se fixeaza tocul, de jur imprejur se mai adauga un strat de balegar care se calca iar si tot asa pana se obtine patul la grosimea necesara. Dupa aceasta se acopera si se lasa cateva zile. Balegarul poate fi prafuit cu var pentru a impiedica aparitia ciupercilor.
Dupa ce s-a incalzit, se pune un strat de 10 – 15 cm de pamant si se mai lasa 3-4 zile pentru ca pamantul sa se incalzeasca bine. Este important ca deasupra patului de pamant, sa se mai puna un strat de pamant foarte fin, cernut, in grosime de 2-3 cm, si sa se niveleze bine. Buruielile rasarite se distrug prin greblare sau smulgere inainte de semanatul legumelor.
 


semanatul caldura
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1349 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004759 (s)