News Flash:

Cum sa nu cazi in capcana intalnirilor online

22 Iulie 2018
748 Vizualizari | 0 Comentarii
online dating

Intalnirile din mediul online se muta astazi apid si in viata reala. Uneori, insa, pericolul e greu de constientizat, pentru ca fiecare persoana poarta o masca. Specialistii atrag atentia asupra acestui fenomen, care, in opinia lor, ne poate schimba rapid existenta.

Inainte de aparitia Internetului, oamenii obisnuiau sa se intalneasca prin intermediul familiei, prietenilor, scolii. Asta se intampla acum din ce in ce mai rar, datorita fenomenului de online dating, care prinde tot mai mare avant.

In opinia psihologului  Andra Tanasescu, dezvoltarea retelelor de socializare online a devenit o binecuvantare, dar si un blestem pentru multi dintre tinerii sau persoanele in varsta care doresc sa-si gaseasca jumatatea. “Traim intr-o epoca a vitezei in care totul  se intampla pe repede inainte, de la mancare, citit, socializat, condus, sex sau chiar iubire. Totul se petrece pe fuga si am uitat sa ne bucuram de fiecare actiune in parte, am uitat sa privim actiunile pe toate partile pentru a putea lua o decizie rationala. Pe de o parte, serviciile de intalnire online reprezinta o binecuvantare, in  special pentru persoanele timide, care au nevoie de un timp de acomodare cu cealalta persoana, ca mai apoi intreaga socializare sa avanseze la stadiul de relatie reala. De cealalta parte, statisticile arata ca majoritatea persoanelor care apeleaza la intalnirile online raman dezamagite de experienta pe care o au atunci cand isi cunosc partenerul in realitate. In mediul online, oamenii adopta un comportament ideal, dar cand ajung fata in fata lucrurile se schimba in mod radical”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Specialistul in relatii de cuplu crede ca pe aceste website-uri, in functie de anumite matrice conversationale, se pot distinge foarte usor cateva categorii de persoane.

Persoanele retrase, timide. Aceasta categorie este formata din acele  persoane care in fata calculatorului sunt dezinvolte, stabilesc rapid teme de discutii,  insa atunci cand  ajung la o intalnire reala intampina mari probleme de comunicare. Intr-un final, vor refuza intalnirile fata in fata, asa ca vor alege sa converseze cu persoane care se afla in alta zona geografica.

Aventurierii online. “Persoanele care cauta sa obtina sex usor, vor sa experimenteze cat mai mult, dar fara sa fie nevoite sa se implice emotional. Acestea sunt poate cel mai usor de depistat. Inca de la primele schimburi de cuvinte vor trece direct la subiectul dorit de ei si vor face propuneri directe, sperand astfel ca din 10 persoane abordate macar una sa rezoneze cu intentiile lor. Aceste persoane  ori nu doresc o relatie, ori au fost ranite candva, asa ca astazi prefera relatiile de scurta durata, fara implicare emotionala, bazate doar pe satisfacerea nevoilor fizice. Problema e ca unii isi doresc o relatie serioasa, dar se confrunta cu cei care cauta doar o aventura de o noapte. Semnalele din fericire sunt destul de evidente, insa putini sunt cei care trec dincolo de dorinta lor intensa de conexiune reala si le observa. Sunt extrem de multe persoane care incep conversatiile cu aluzii sexuale si cu glumite pe aceasta tema. O relatie incepe de la atractie, iar primul contact determina daca exista sau nu. O legatura fara conexiune sexuala nu poate functiona bine pe termen lung”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

Precautii. “Am intalnit persoane care chiar trateaza intreaga idee de online dating ca pe o analiza de piata. Fac statistici, calculeaza procente, rate de conversie si aproape ca intocmesc rapoarte lunare pentru a determina care sunt sansele ca urmatoarea persoana sa fie cea „potrivita”, care le este rata de succes etc. In situatia aceasta se depaseste cu mult limita intre dorinta de a gasi ceva autentic”, explica psihologul Andra Tanasescu.

Daca am decis totusi sa apelam la ajutorul site-urilor de intalniri, specialistul ne recomanda sa fim foarte atenti la cateva aspecte, asta pentru a nu cadea in capcanele intinse de oamenii care nu cauta o relatie serioasa, ci vor doar sa se distreze.

1.Buna cunoastere si constientizare de sine. “Inainte de a patrunde in lumea acestor retele online, e recomandat sa ne punem urmatoarele intrebari: Care imi sunt nevoile, dorintele reale, ce tip de relatie imi doresc, cu ce tip de persoana vreau sa imi petrec timpul?, Cum ar arata aceasta persoana, cum ar vorbi, cum s-ar comporta, cum vreau sa ma simt cu persoana respectiva? Este foarte important sa luam in calcul toate aceste elemente - de la aspectul fizic, la comportament, pana la modul in care vrei sa te simti in prezenta ei/lui”, declara psihologul Andra Tanasescu.

2. Atentie sporita la ce spun ceilalti! “Atunci cand cunoastem o persoana in mediul virtual, ii putem cunoaste intentiile reale daca suntem atenti la subiectele pe care le abordeaza cel mai frecvent. Se duce mult catre ideea de relatie si conexiune reala? Discutiile sunt profunde sau superficiale? Este foarte important sa urmarim toate indiciile pe care le ofera persoana cu care vorbim si sa luam o decizie rapida, astfel incat discutia sa nu escaldeze in directii nedorite de noi”, afirma psihologul Andra Tanasescu.

3. Stabileste-ti obiectivele! “Nu e rau sa ne dorim doar o aventura online, la fel cum nu e rau sa ne dorim o relatie serioasa cu o persoana pe care am cunoscut-o in acest mediu, insa e bine sa stabilim de la inceput ce ne dorim cu adevarat. Daca vrem doar o aventura, cu singuranta exista persoane care au aceleasi intentii, iar sinceritatea ne va scuti de timp pierdut si dezamagiri”, este de parere specialistul in relatii de cuplu.

4. Atunci cand facem o alegere, ne asumam decizia luata! “Deschid discutia, aleg, se intalnesc si isi asuma aceasta alegere. Acesta este cursul firesc! In realitate, sunt persoane care, din cauza nesigurantei, a curiozitatii, a lipsei de claritate in ceea ce isi doresc, ajung sa se vada cu mai multe persoane in paralel si se impart intre potentialii parteneri. In aceasta situatie intervine confuzia, indecizia, energia se disperseaza si riscul cel mai mare este ca persoana care face asta sa ajunga sa fie epuizata, sa nu mai stie ce sa aleaga, sa se piarda complet in jocul acesta”, conchide psihologul Andra Tanasescu.

sursa: gandul.info

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1789 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006994 (s)