News Flash:

Cum sa iti dezveti copilul de cele mai proaste obiceiuri

29 Martie 2015
1256 Vizualizari | 0 Comentarii
Care sunt 3 dintre cele mai suparatoare obiceiuri pe care le poti observa la copilul tau si cateva remedii eficiente:
Scobitul in nas. In ceea ce priveste pericolele, scobitul in nas ar putea fi cel mai inofensiv obicei, asta daca nu luam in considerare toti microbii care se pot gasi pe degetele copiilor.
Inainte de toate, asigura-te ca cel mic este suficient de hidratat. Deshidratarea este una din cauzele primare ale aparitiei infectiilor mucoaselor nazale, asa ca ai grija la alimentatia copilului tau. Apoi, ofera-i o alternativa: cel mic poate folosi servetelul in locul degetelor.
Tine-i si in acest caz mainile ocupate. Propune-i sa faca un puzzle, sa se joace cu piesele de lego sau, si mai bine, implica-l in activitati pe care le desfasori chiar tu. Roaga-l sa te ajute la ordonarea propriilor jucarii sau la aranjarea hainutelor.
Suptul degetului. Acest gest este la fel de periculos din punct de vedere al microbilor ca si rosul unghiilor sau scobitul in nas. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa observi momentul in care micutul tau are tendinta sa-si suga degetul si sa-i propui o activitate alternativa pentru a-i distrage atentia.
De exemplu, daca isi suge degetul cand ii este foame, acest obicei va trece cu timpul. De-a lungul anilor va invata singur sa deschida frigiderul sau sa-si ia o gustare.
Daca recurge la acest gest cand se uita la televizor, poti cauta un obiect pe care sa i-l pui in mana, cum ar fi o minge sau o jucarie care-i place, iar in acest mod ii vei tine mainile ocupate.
Rosul unghiilor. Acesta este unul dintre cele mai comune ticuri. Studiile arata ca 30 pana la 60% dintre copii isi rod una sau mai multe unghii, deci nu te ingrijora. Nu esti singurul parinte care se confrunta cu aceasta problema.
Cel mai mare pericol pe care il poate ridica acest obicei este faptul ca persista si de-a lungul perioadei adulte, asa ca trebuie sa iei atitudine imediat ce observi ca micutul tau tinde sa-si roada unghiile.
Solutia? Propune-i activitati care sa-i tina mainile ocupate. Daca observi ca tinde sa-si duca degetul spre gura, propune-i sa faca “dansul degetelelor”, adica sa si le miste ritmic in sus si in jos.
Desigur, poti apela oricand la solutii al caror gust il va deranja, insa e mai bine sa-i schimbi obiceiul printr-o schimbare de comportament, nu printr-o metoda care sa-i displaca si care sa-l supere.
Alte metode de a-l dezvata de gesturi proaste:
- Recompenseaza momentele in care se controleaza. In general, oamenii tind sa raspunda mai bine la premii si aprecieri decat la pedepse, iar copiii fac asta cu atat mai mult. In plus, prin lauda micutul se va simti motivat si se va stradui mai tare sa nu repete gestul gresit.
- Daca adopti metoda recompensei, asigura-te ca atitudinea ta nu se schimba dupa o zi sau doua. Altfel, cel mic ar putea repeta actiunile doar pentru a-ti atrage atentia. Mai mult, daca observi ca obiceiul a disparut, continua pentru o vreme sa-l lauzi deoarece il vei incuraja sa continue pe drumul acesta si-l vei face sa se simta important.
- Pe un ton calm, spune-i de ce nu-ti place obiceiul si argumenteaza-ti opinia. In general, cel mic face aceste gesturi fara sa-si dea seama, asa ca primul pas este sa i le semnalezi.
- Daca observi ca micutul repeta gestul, nu-ti perde cumpatul, nu tipa si nu-i tine predici. Fa-i observatie fara sa-l critici sau sa-l pedepsesti. Aceste actiuni il pot infuria si pot avea exact efectul invers celui pe care-l astepti.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1225 (s) | 32 queries | Mysql time :0.007766 (s)