News Flash:

Cum arata o alunita cancerigena

8 Octombrie 2015
3443 Vizualizari | 0 Comentarii
alunita

Cei care se expun la soare fara protectie sau rup alunitele pot face cancer de piele. 90% dintre cazurile de cancer cutanat sunt cauzate de soare.

"Expunerea îndelungata la soare ar trebui evitata de persoanele care au multe alunite. Arsurile de la nivelul pielii pot produce nu numai iritatie, ci si o modificare a structurii celulare a alunitelor care duce la aparitia cancerului de piele. Melanomul malign este cancerul de care ne temem cel mai mult pentru ca are o evolutie mortala", avertizeaza dermatologul Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie Cosmetica si Chirugicala.
Ea nu recomanda plasturii pentru a acoperi alunitele (irita pielea), ci cremele de protectie. Cele mai amenintate zone sunt pieptul în cazul barbatilor si gambele în cazul femeilor.

"Nu numai agresiunea termica, ci si intensitatea luminoasa agreseaza pielea. Protectia consta în refugiul la umbra, palarie si ochelari de soare, pentru ca exista un risc sporit si asupra vederii. Cremele de fotoprotectie si un consum suficient de apa sunt esentiale", adauga medicul. 
Fiti foarte atenti cand alegeti crema de protectie. Ea trebuie sa va apere atat de razele ultraviolete tip B, dar si de tip A, pentru ca cele din urma patrund mai adanc în piele. 
Incercati, de asemenea, sa evitati sa stati la soare atunci cand razele sunt foarte puternice (între 10.00 si dupa 16:00). Si machiajul poate fi o excelenta metoda de protejare. Cele mai multe fonduri de ten contin si factor UV, iar stratul de fard face ca pielea sa nu mai fie în contact direct cu razele soarelui. 
La fel de periculoase sunt si leziunile de la nivelul alunitelor. Daca v-ati zgariat sau v-ati rupt din greseala o alunita, mergeti la un consult dermatologic în maximum 2-3 zile de la incident. 
De la benign la malign din cauza unor leziuni 
"Nu sunt periculoase doar alunitele proeminente, ci si cele plane. Zgarierea, zdrobirea sunt traumatismele care favorizeaza transformarea din benign în malign", avertizeaza dermatologii. 
Mare atentie si în cazul depilarii. Cremele depilatorii pot afecta pielea dizolvand odata cu firul de par si stratul cornos al acesteia. Evitati sa aplicati crema în special acolo unde aveti alunite pentru ca se pot irita.


ATENTIE LA ASIMETRII

Alunitele normale sunt simetrice, cele cancerigene nu. 
Asa ca atunci cand examiezi o alunita, deseneaza o linie imaginara pe mijlocul ei si compara cele doua jumatati. 
Daca nu arata la fel, cere unui medic dermatolog sa te consulte. 
ALUNITELE NORMALE 
O alunita care nu ridica probleme e plata, iar suprafata ei e moale.


De regula, e rotunda sau ovala si nu are mai mult de 6 mm în diametru. 
Cele mai multe apar la copii si tineri. E neobisnuit sa apara dupa varsta de 40 de ani. 
SEMNE DE CANCER 
ABCD-ul melanomului ajuta la despistarea cancerului. 
A – asimetrie;
B – bordura: marginile sunt neregulate; 
C – culoarea se schimba sau nu e peste tot aceeasi nuanta; 
D – diametru: orice alunita care depaseste 6 mm.


alunitele avertizeaza dermatologii cremele depilatorii
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.6502 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004898 (s)