News Flash:

Consiliul Judetean Bihor va amenaja cu fonduri europene de peste 21 milioane lei noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor

31 Mai 2017
977 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeului Tarii Crisurilor
Consiliul Judetean (CJ) Bihor a informat, marti, printr-un comunicat de presa, ca a castigat un proiect european in valoare de 21,8 milioane de lei, pentru amenajari la noul sediu al Muzeului Tarii Crisurilor. 
'In cadrul etapei de evaluare tehnica si financiara, proiectul Consiliului Judetean Bihor a obtinut punctajul de 80,50 puncte, al treilea cel mai mare punctaj din peste 100 de proiecte. Speranta mea este ca vom putea semna contractul de finantare in valoare de 21,8 milioane de lei cat de curand, poate chiar saptamana viitoare', a declarat Pásztor Sándor, presedintele CJ Bihor, citat in comunicat. 
Conform acestuia, proiectul din aceasta etapa de reparatii si reamenajare va cuprinde lucrari de amenajare muzeala si dotari interioare pentru cladirea monument istoric, dar si lucrari de amenajare a curtii muzeului. 
Lucrarile interioare ale etajului intai vor consta in compartimentari cu pereti din gips-carton, pereti din sticla, realizarea unor pardoseli suprainaltate, tavane din gips-carton, compartimentari mobile, dotarea cu mobilier - structuri pentru expunere obiecte, vitrine de expunere, elemente de decor si de informare, reconstituiri si alte elemente tridimensionale. 
Amenajarea curtii ca spatiu public va include reabilitarea portii principale de acces, curatarea terenului si amenajarea spatiului verde, construirea unui amfiteatru, amenajarea unui spatiu de asteptare, repararea fantanii, pavajul aleilor, amenajare de parcari, repararea si completarea imprejmuirii, restaurarea cabinei de paza, sistematizarea pe verticala si realizarea retelelor exterioare, precum si realizarea unui sistem de iluminat arhitectural si montarea de mobilier urban. 
Proiectul 'Reparatii capitale si amenajari interioare, sediu nou - Muzeul Tarii Crisurilor Oradea - Lucrari de amenajare incinta si amenajari speciale de muzeu' a fost depus la ADR Nord-Vest in toamna anului 2016 pe POR 2014-2020, Axa prioritara 5 'Imbunatatirea mediului urban si conservarea, protectia si valorificarea durabila a patrimoniului cultural', Prioritatea de investitii 5.1. 'Conservarea, Protejarea, promovarea si dezvoltarea patrimoniului natural si cultural'. 
Potrivit lui Pásztor Sándor, angajatii CJ Bihor lucreaza la un alt proiect, pe fonduri Hu-Ro, pentru dotarea etajelor doi si trei ale cladirii. 
Reabilitarea integrala a cladirii a inceput in anul 2009, dar lucrarile au fost sistate in 2010 si reluate abia in 2015 de actuala conducere a CJ Bihor. Muzeul Tarii Crisurilor a fost inaugurat partial, pe 18 mai, si doar cu expozitii temporare in cadrul Zilelor Muzeului. 
Situata in Calea Armatei Romane, fosta cladire a Garnizoanei Oradea ofera muzeului cu cei 14.000 de metri patrati suprafata utila, un spatiu cu 3.000 de metri patrati mai mult decat in Palatul Baroc, vechiul sediu pe care muzeul a trebuit sa-l paraseasca dupa retrocedarea palatului catre Biserica romano-catolica. 
Cu peste 450.000 de obiecte de patrimoniu, Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea este apreciat ca fiind cel mai mare muzeu din Transilvania. Majoritatea exponatelor muzeului se afla, in prezent, depozitate in cutii in Palatul Baroc, unde CJ plateste lunar chirie. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1172 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006380 (s)