News Flash:

Consiliul Judetean Arad este interesat de modelul de management al spitalelor din Ungaria

25 Septembrie 2016
1031 Vizualizari | 0 Comentarii
cj arad
Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Arad, Iustin Cionca, s-a intalnit la Bekescsaba, Ungaria, cu conducerea institutiei similare din Bekes si cu reprezentantii unor spitale din zona, administratia publica aradeana fiind interesata de modelul de management al unitatilor spitalicesti din respectiva tara. 
Potrivit lui Cionca, directorul Spitalului Judetean Bekes, creat prin comasarea spitalelor din Bekescsaba si Gyula, a prezentat procedura prin care au fost comasate sectiile, respectiv procedura de compatibilizare a activitatii celor doua unitati medicale aflate la o distanta de aproximativ 25 km distanta una de cealalta. Spitalul, ce are 2.000 de paturi, 3.000 de angajati si deserveste o populatie de 360.000 de persoane, este subordonat Ministerului Sanatatii, incepand cu anul 2012, cand a avut loc centralizarea sistemului sanitar in Ungaria. Spitalul din Gyula functioneaza cu 50 de sectii, iar cel din Bekescsaba cu 30, majoritatea dintre ele dublandu-se, motiv pentru care statul a comandat un studiu de impact privind comasarea si pastrarea la Gyula a unor sectii de specialitate, iar la Bekescsaba a ambulatorului. 
La Spitalul orasenesc din Oroshaza, directorul acestuia a prezentat modul unic de organizare a unitatii medicale, prin comasare obtinandu-se un ambulator pe trei schimburi, in ceea ce localnicii numesc ''matricea eficientei''. 
''Un punct distinct pe agenda discutiilor l-a reprezentat screeningul mamar si cel de colon, care in Ungaria sunt sustinute de stat prin intermediul unor programe nationale, pentru grupa de varsta 40-65 de ani, cu o rata de raspuns de 51% din partea cetatenilor invitati pentru investigatii'', a spus Iustin Cionca. 
El a precizat ca a obtinut acordul de principiu al conducerii celor doua spitale ca medici aradeni sa poata efectua stagii de schimb de experienta la spitalele din Oroshaza, Bekescsaba si Gyula. 
De asemenea, Cionca a reiterat partii maghiare dorinta CJ Arad de a aplica in parteneriat cu judetul Bekes un proiect european care ar insemna construirea in Arad a unui spital de oncologie, iar in Ungaria dotarea cu defibrilatoare a unor spatii publice si efectuarea instructajului necesar folosirii acestora chiar de catre cetatenii neavizati. 
''Pe parcursul vizitei in Ungaria ne-a fost alaturi si rectorul Universitatii de Vest 'Vasile Goldis' Arad, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, deoarece asa cum am spus, promovam un parteneriat strategic cu invatamantul superior aradean. Iar Facultatea de Medicina din cadrul UVVG este extrem de importanta pentru dezvoltarea comunitatii noastre, motiv pentru care CJ Arad isi propune sa contribuie, in limitele legii, la consolidarea ei'', a declarat miercuri presedintele CJ Arad. AGERPRES
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1194 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005600 (s)