News Flash:

Premiile Gopo 2014: "La limita de jos a cerului" de Igor Cobileanski - cele mai multe nominalizari

25 Februarie 2014
2572 Vizualizari | 0 Comentarii
Lungmetrajul "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, a primit cele mai multe nominalizari - 13 - la editia de anul acesta a premiilor Gopo, care va avea loc pe 24 martie, în Bucuresti, potrivit site-ului oficial al evenimentului.
La aceasta editie a premiilor Gopo, "La limita de jos a cerului", debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a obtinut 13 nominalizari, "Domestic", de Adrian Sitaru, si "Rocker", de Marian Crisan - câte 11, "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer - 10 nominalizari, "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu - 8 nominalizari, iar "Când se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu - 7.
Cinci lungmetraje intra anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo: "Câinele japonez", de Tudor Cristian Jurgiu, "Când se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", de Corneliu Porumboiu, "La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, si "Rocker", de Marian Crisan.
Realizatorii celor cinci filme - Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Calin Peter Netzer si Marian Crisan - concureaza pentru trofeul Gopo pentru cea mai buna regie.
În total, 65 de filme românesti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizarilor celei de-a opta editii a premiilor Gopo. Câstigatorii vor fi anuntati la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie si va fi transmis în direct si în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar si online, pe www.premiilegopo.ro.
La categoria "cea mai buna actrita în rol principal" au fost nominalizate Diana Avramut, pentru interpretarea din "Când se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism", Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chisu "Deja Vu", Ioana Anastasia Anton, din filmul "Domnisoara Christina", Ana Ularu, pentru interpretarea din "O vara foarte instabila", si Luminita Gheorghiu, pentru cea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, "Pozitia copilului".
De asemenea, la categoria "cea mai buna actrita în rol secundar" concureaza Mihaela Sîrbu, din "Când se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolim", câstigatoarea de anul trecut a aceleiasi categorii ("Toata lumea din familia noastra"), Clara Voda, din cel mai recent lungmetraj al lui Adrian Sitaru, "Domestic", Ela Ionescu, din filmul "La limita de jos a cerului", Ilinca Goia, din "Pozitia copilului", si Valeria Seciu, din "Roxanne".
Totodata, la categoria "cel mai bun actor într-un rol principal" se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din "Câinele japonez", Adrian Titieni, din "Domestic", Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din "Domestic", Igor Babiac, pentru rolul din filmul "La limita de jos a cerului", si Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula "Rocker".
În cursa pentru câstigarea statuetei acordate celui mai bun actor într-un rol secundar intra Serban Pavlu, pentru rolul din "Câinele japonez", câstigator, în 2013, al premiului pentru cel mai bun actor în rol principal ("Toata lumea din familia noastra"), Igor Caras-Romanov, pentru interpretarea din "La limita de jos a cerului", Vlad Ivanov, pentru rolul din "Pozitia copilului", Sergiu Voloc, pentru partitura din "La limita de jos cerului", si Alin State, pentru interpretarea din filmul "Rocker".
Cinci documentare au intrat în atentia juriului de nominalizari si vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionisti din industrie: "Afacerea Tanase", de Ionut Teianu, "Anul Dragonului", de Iulian Ghervas si Adina Popescu, "City Tour", de Andrei Nicolae Teodorescu, "Experimentul Bucuresti", de Tom Wilson, si "Exploratorul", de Titus Mntean si Xantus Gabor.
La categoria "cel mai bun film european" au fost luate în calcul 41 de productii, dintre care criticii de film din juriul de nominalizari au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: "Amour", de Michael Haneke, "Adele: Capitolele 1 si 2/ La vie d'Adele", de Abdellatif Kechiche, "Vânatoarea/ The Hunt", de Thomas Vinterberg, "Hannah Arendt", de Margarethe von Trotta, si "Deturnarea/ Kapringen", de Tobias Lindholm.
Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, care a obtinut încasari totale de 1.249.457 de lei.
Nominalizarile pentru toate categoriile premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselectie alcatuit din regizorul Constantin Popescu, actrita Dorotheea Petre, producatorul Radu Stancu, directorul de imagine Silviu Stavila, scenarista Andreea Valean si criticii de film Bujor T. Rîpeanu, Marilena Iliesiu, Irina Trocan, Ruxandra Grecu, Raluca Bugnar si Catalin Olaru.
Dupa anuntul nominalizarilor, peste 400 de profesionisti activi din toate domeniile industriei de film românesti vor vota pentru desemnarea câstigatorilor trofeelor din acest an, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de firma de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, cu care organizatorii galei Gopo au demarat înca din 2011 un parteneriat extrem de important.
Gala premiilor Gopo 2014 este organizata de Asociatia pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR) si Transilvania Film, cu sprijinul Babel Communications si al Centrului National al Cinematografiei (CNC). Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1259 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005500 (s)