News Flash:

Iti poti prepara si tu berea acasa, dupa aceasta reteta de pe vremea strabunicului meu

30 Mai 2018
968 Vizualizari | 0 Comentarii
berea

Iti poti prepara si tu berea acasa, dupa aceasta reteta de pe vremea strabunicului meu.

Mod de preparare: Se tin la frigider boabele de orz cel putin 3 saptamani, apoi se aleg cele sanatoase de cele stricate. Se pun boabele intr-un borcan (sa nu ocupe mai mult de o treime) si se acopera cu apa pana la jumatatea borcanului. Nu folositi apa cu concentratie mare de clor. Se acopera apoi gura borcanului cu un celofan umezit pentru a se lipi etans. Se leaga cu o sfoara. Se pune vasul la loc intunecat si uscat (la temperaturi de 15-20 de grade C). A doua zi se goleste cu apa din borcan si se inlocuieste cu alta proaspata, dar numai cat sa acopere grauntele, astfel ca sa ramana umede. Se leaga borcanul la gura. Apa se schimba din 4 in 4 ore. Cand grauntele incep sa dea colt, se muta borcanul la lumina. Grauntele care n-au incoltit se scot din borcan.

Se scot grauntele din borcan si se zdrobesc intr-o piulita.Se prepara un decoct din hamei, lasand sa fiarba vreme de 5 minute, un pumn de conuri, intr-un litru de apa. Se stinge focul si se lasa lichidul sa se raceasca pana ajunge la circa 40 de grade Celsius.
Se toarna lichidul peste grauntele pisate amestecand mereu. Se lasa sa mai coboare pana la o temperatura de 30 de grade, apoi se adauga in el o lingurita de drojdie de bere. Se lasa totul la fermentat vreme de o saptamana, intr-un loc cald (20-25 de grade).
Se strecoara lichidul, se trage la sticle si se infunda cu dop. Lasati-le sa se odihneasca cel putin o luna, inainte de a le consuma. Berea de casa e mult mai gustoasa si sanatoasa decat cea din comert.

Vezi si reteta pentru socata de casa:

Ingrediente: Pentru o socata ca pe vremea bunicii, avem nevoie de 12-14 flori de soc, mari cat palma, parfumate, 4 lamai, 10 litri de apa, 1 kg de zahar, 10 boabe de orez (pentru fermentatie) sau 5 grame de drojdie proaspata.
Mo de Preparare: Florile de soc se pun intr-un borcan curat de 10 litri, fara urme de grasime. Adaugam apa si lamaile taiate felii si stoarse bine de suc in apa. Pentru a nu da un gist foarte amar, puteti pune doar pulpa de lamaie si fasii din coaja galbena. Partea alba a cojii este cea care da gustul amar. Borcanul se acopera si se lasa o zi.

A doua zi punem zaharul si boabele de orez sau drojdia, amestecam bine, acoperim borcanul si lasam la fermentat inca 3-4 zile. Nu inchideti complet borcanul pentru a lasa socata sa „respire”. Compozitia trebuie amestecata de cel putin doua ori pe zi. Cand apa devine galbuie si mirosul este placut trebuie sa strecuram sucul printr-o sita deasa sau printr-o panza de tifon. Socata este gata, se pune in sticle cu dop/capac, eremtic si se depoziteaza la loc intunecos si rece.

Pentru ca socata se aciduleaza in sticle, nu agitati recipientul inainte de deschidere. Socata se serveste rece si poate fi si mai mult improspatata cu cateva frunze de menta!


berea reteta strabunicului grauntele florile
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Comentarii (0)

Introduceti comentariul dumneavoastra

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1181 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006303 (s)