News Flash:

Colterm face stoc de carbune pentru sarbatorile de iarna. Cristian Mitu: Este foarte dificil sa asiguram plata gazului

26 Noiembrie 2021
433 Vizualizari | 0 Comentarii
Colterm

Timisorenii vor avea caldura si apa calda de Craciun, spune directorul interimar al Colterm. Societatea de termoficare aduna cate putin carbune din fiecare tren care ajunge la Timisoara si il pune deoparte pentru perioada sarbatorilor. Temperatura la care pleaca agentul termic spre caloriferele timisorenilor nu este inca cea potrivita. Cum va fi totusi de sarbatori ne spune Cristian Mitu.
 
 
Timisorenii au ramas trei zile fara apa calda si caldura chiar la inceputul sezonului de incalzire, dupa ce furnizorul de gaz a oprit robinetul catre Colterm din cauza datoriilor. Dupa ce cu greu s-a gasit un alt furnizor si caloriferele timisorenilor racordati la sistemul centralizat au inceput sa se incalzeasca, societatea de termoficare a ramas si fara carbune. Conducerea Colterm a dat vina pe ploi, din cauza carora nu au putut fi incarcate vagoanele cu carbune. In cele din urma a fost rezolvata si aceasta problema, dar Colterm functioneaza in sistem minimal.

S-a ajuns in aceasta situatie pentru ca cei din administratia publica locala nu au facut deloc stocuri de carbune. Planul era sa se foloseasca mai mult gaz pentru a incalzi cele putin peste 55.000 de locuinte, scolile si spitalele din Timisoara racordate la Colterm, dar pretul gazului a „explodat” si nu exista resurse financiare.

Nu ar trebui sa fie insa probleme de sarbatori, a explicat, joi, directorul interimar al societatii de termoficare. Vagoanele cu carbune vin zilnic la Timisoara, iar de acolo se aduna stocul pentru perioada de sarbatori. La gaz si energie totul depinde, de la o luna la alta, de contracte si banii alocati pentru functionare.

„Referitor la carbune, avem in derulare 5 contracte de achizitii de carbune, am crescut ritmul de aprovizionare ca in pragul sarbatorilor sa avem o rezerva care sa asigure o siguranta in functionare. (…) Aducem o manseta si jumatate pe zi (vagon de carbune- n.r.), consumam cam un tren, cam 1.400 de tone pe zi, aducem 1800-2000 zilnic, care ne permite sa facem un stoc de sarbatori. Pe saptamana aducem 8-9 trenuri.

Legat de gaze naturale avem un contract incheiat cu un furnizor si prelungim prin acte aditionale perioada de livrare, ultimul act aditional este pana in data de 4 decembrie. Aceste acte aditionale sunt date de cantitatea de combustibil si de alocari financiare pentru plata in avans in aceasta perioada. Suntem peste sapte ori fata de pretul din ianuarie, este foarte dificil de a asigura plata gazului. La energie electrica avem contract cu ENEL, contract lunar care se prelungeste prin acte aditionale din nou practic toata energia o aducem si o asiguram pentru societate trebuie platita in avans, dar nu sunt probleme in acest sens”, spune Cristian Mitu, directorul interimar al Colterm.

Mitu spune ca nu sunt probleme la cele sase centrale din oras. 41,5 grade ar fi temperatura care pleaca din punctele termice spre caloriferele oamenilor. Pentru lunile friguroase temperatura va creste, insa totul depinde de banii alocati pentru producerea agentului termic.

„Suntem acum la o temperatura pe secundar (in puncte termice – n.r.) de 41,5 grade, temperatura destul de apropiata de normal, temperatura este tinuta mai jos pentru a putea plati combustibilul necesar. (…) In calorifere ajunge cu 0,4-0,5 grade mai scazuta. (…) Eu cred ca prin asigurarea de combustibil si asigurarea financiara vom creste temperatura pe secundar ca sa asiguram aceeasi temperatura in locuinte. Crestem in functie de temperatura exterioara, 43-45 de grade prevad eu”, mai spune Mitu.

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1270 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005752 (s)