News Flash:

COD PORTOCALIU de inundatii, extins in sapte judete

13 Mai 2014
996 Vizualizari | 0 Comentarii

Hidrologii au extins avertizarea de cod portocaliu emisa initial pe raurile Drincea, Desnatui si Jiu, in judetele Mehedinti, Dolj, Gorj si Hunedoara, si pentru raurile din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea, dar si pe rauri din judetul Olt


Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a avertizat ca de miercuri, ora 00.00, pana vineri, la ora 18.00, pe rauri din bazinele Timis, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna, Drincea, Desnatui, Jiu, afluenti ai Oltului mijlociu si inferior, unii afluenti ai Muresului inferior, Calmatui, Vedea, Arges, Ialomita, Buzau, Ramnicu Sarat si Putna se pot produce cresteri de debite si niveluri, care ar putea duce la depasirea cotelor de atentie si de inundatie, precum si scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cu posibile efecte de inundatii locale


Raurile Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui superior (judetul Dolj), Jiu in amonte de Racari si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj) vor fi sub avertizare cod portocaliu de miercuri, ora 09.00.


Deasemenea, paraiele si raurile mici din zonele de deal si de munte din judetele Valcea, Arges, Dambovita, Prahova, Buzau si Vrancea vor fi sub aceeasi avertizare de miercuri, ora 14.00 pana joi, ora 9.00 pe versanti, torenti. 


In intervalul miercuri, ora 20.00 - joi, ora 22.00 pe Lotru, Oltet si alti afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea si Dolj, pe raurile din bazinul superior al Argesului (judetul Arges), in bazinul superior al Vedei (judetele Olt si Arges) si pe afluentii sai din judetul Teleorman, pe Teleorman amonte S.H. Tatarastii de Sus (judetele Arges si Teleorman) si pe Neajlov amonte de S.H. Vadu Lat (judetele Arges, Dambovita si Giurgiu), pe Ialomita si afluentii sai amonte S.H. Cosereni (judetele Dambovita, Prahova, Ilfov si Ialomita).


O avertizare cod galben de inundatii, care va intra in vigoare la prima ora a zilei de miercuri, a fost emisa pentru raurile din bazinele hidrografice Timis superior, Barzava, Moravita, Caras, Nera, Cerna (judetele Timis si Caras-Severin), Drincea (judetul Mehedinti), Desnatui (judetul Dolj), Jiu si afluentii sai (judetele Hunedoara, Gorj, Mehedinti si Dolj).


De asemenea, incepand de miercuri, ora 09.00, vor fi sub cod galben si unii afluenti ai Oltului mijlociu si inferior din judetele Gorj, Olt, Valcea, Dolj si Sibiu, unii afluenti ai Muresului (judetul Hunedoara), Calmatui si Vedea (judetele Olt, Arges si Teleorman), Arges si afluentii sai (judetele Arges, Dambovita, Giurgiu si Calarasi), Ialomita (judetele Dambovita, Prahova si Ialomita), Buzau (judetele Covasna, Buzau si Braila), Ramnicu Sarat (judetele Buzau si Vrancea) si Putna (judetul Vrancea).


Aceste fenomene se pot produce si pe afluenti de grad inferior ai acestor rauri si pe cursurile de apa necadastrate.


Cresteri importante de debite, care ar putea duce la atingerea cotelor de atentie, se pot produce si pe alte rauri mici din zonele de deal si de munte din centrul si estul tarii, au precizat hidrologii.


Judetele Caras-Severin, Hunedoara, Mehedinti, Gorj, Valcea si parti din Arges, Dambovita si Prahova vor fi sub cod galben de ploi de marti la ora 23.00 pana miercuri la ora 12.00, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie.


De miercuri la pranz, codul galben de ploi insemnate si instabilitate atmosferica se va extinde la 25 de judete din toata tara, care vor fi afectate total sau partial, pana joi la ora 18.00.


Judetele vizate pe toata suprafata de fenomenele semnalalte sunt cele din sudul tarii: Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, incluzand Capitala, Dambovita, Prahova si Buzau.


De asemenea, vor fi sub avertizare si Caras-Severin, Hunedoara si Timis si, partial, Sibiu, Alba, Arad, Cluj, Bihor, Salaj si Maramures. In Moldova, se vor afla sub averizare Suceava si Vrancea si arii extinse din Neamt si Bacau.


 

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0873 (s) | 22 queries | Mysql time :0.026879 (s)