News Flash:

Cinci banci din Romania dispar din peisajul bancar romanesc

3 Ianuarie 2018
2245 Vizualizari | 0 Comentarii
bancomat

Din 37 de banci inregistrate oficial in ultimul raport BNR, anul acesta vor ramane doar 32 in peisajul bancar. Alte patru banci universale si doua de nisa isi vor defini anul acesta strategia, urmand ca in viitorul apropiat sa se vanda sau sa se inchida. Sau sa cumpere, ori sa fuzioneze cu alte banci pentru a-si consolida pozitia in sistem si a atinge acel prag minimum de cota de piata de 5%, obligatoriu necesar pentru o buna functionare a unei banci universale. In aceste conditii, nu este exclus ca in viitorul apropiat sa vedem doar 26 de banci in sistem.

Anul 2018 este plin de provocari pentru sistemul bancar romanesc. O intreaga serie de directive si reglementari internationale intra anul acesta in vigoare solicitand mai multi bani din partea actionarilor pentru a asigura lichiditatea bancilor. Este vorba de IFRS 9, MIFIID 2 si in a doua parte a anului GDPR, in curand PSD2. Toate sunt reglementari care cer mai mult capital, mai multe investitii pentru bancile comerciale.

Cerintele de capital si necesarul de fonduri proprii de nivel I si II, despre care bancile stiu de ceva ani, a determinat accelerarea nivelului de concentrare bancara din Romania in ultimii doi-trei ani. Tot mai multe banci au fuzionat, s-au vandut sau au fost absorbite de alte banci. Volksbank, Millennium Bank sau Royal Bank of Scotland sunt banci care s-au vandut in urma cu doi sau trei ani, in timp ce Citibank si-a restransa activitatea devenind o banca premium pentru zona corporate. Unele dintre aceste tranzactii au schimbat chiar si clasamentul bancilor din punct de vedere al activelor, Banca Transilvania ajunge pe locul doui in sistem dupap cumpararea Volksbank.

Anul trecut s-a finalizat fuziunea Banca Comerciala Carpatica cu Patria Bank, iar Veneto Banca a fost absorbita pe plan local de Intesa San Paolo Bank. Din start, in 2018 vom avea doar 35 de banci fata de 37 cate erau pana acum. In 2017 insa, s-au semnat cele mai multe tranzactii bancare, precum se cea cu cea mai mare valoare de dupa vanzarea BCR catre Erste Bank. Cele trei vanzari ale bancilor grecesti prezente in Romania s-au semnat intre actionari in 2016, dar finalizarea lor va avea loc in 2017: obtinerea avizelor de la BNR si Consiliul Concurentei si integrarea efectiva a bancii cumparate in banca noua.

Astfel, OTP Bank a anuntat inca din luna mai achizitionarea Bancii Romanesti, valoarea acesti achizitii fiind insa mai degraba un graphic de rambursare a liniilsor de credit intragrup, de circa 650 de milioane de euro, una dintre principalele conditii ale tranzactiei. Tranzactia, chiar daca a obtinut avizul Consiliului Concurentei, treneaza din cauza unor reticente al Bancii Nationale a Romaniei, reticente legate mai nou de managementul bancii. Cert este ca, mai devreme sau mai tarziu, tranzactia se va finaliza, dupa ce partile implicate vor ajunge la un consens.

Cu termen limita de indeplinire 1 ianarie 2018, Piraeus Bank a anuntat pe ultima suta de metri ca a fost vanduta catre fondul american de investitii JC Flowers. Si aici detaliile tranzactiei sunt legate de rambursarea unor credite intragrup de circa 550 de milioane de euro, mai mult decat de o valoare efectiva a tranzactiei. Vanzarea Piraeus Bank Romania catre JC Flowers a fost aprobata de catre board-ul de directori al bancii-mama din Grecia si de catre Fondul Elen de Stabilitate Financiara (HFSF), si este subiectul unor conditii de aprobare din partea autoritatilor de reglementare din partea autoritatilor relevante din Romania cum este cazul bancii centrale si a Consiliului Concurentei. Tranzactia este estimata sa se incheie in prima jumatate a anului 2018.

De departe, cea mai mare tranzactie a anului este cumpararea Bancpost de catre Banca Transilvania, tranzactie care pune accentual pe pretul platit de cumparator. Surse din piatpa, neconfirmate insa, spun ca valoarea tranzactiei ar fi unde in jurul a 250-300 de milioane de euro, ceea ce face din vanzarea Bancpost a doua mare tranzactie bancara dupa vanzarea BCR catre Erste Bank. "Integrarea Bancpost SA in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea procedurilor legale si dupa solicitarea si obtinerea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritattilor competente", mai informeaza comunicatul. Banca Transilvania (simbol bursier TLV), a doua institutie de credit dupa active de pe piata romaneasca, a raportat in primele noua luni un profit net de 779,8 milioane lei, in crestere cu aproape 19%, fata de perioada similara a anului anterior, de 657 milioane lei.

De asemenea, banca a inregistrat venituri nete din dobanzi in suma de 1,32 miliarde lei, mai mare cu 4% fata de perioada ianuarie-septembrie 2016. Activele totale ale bancii se ridicau la sfarsitul lunii septembrie la 54,9 miliarde lei, in crestere cu 6%, comparativ cu finalul anului trecut. Grupul Financiar Banca Transilvania,a avut un profit net de 829,48 milioane lei in perioada ianuarie-septembrie, mai mare cu 19%, de la 697,9 milioane lei la sfarsitul lunii septembrie 2016. Grupul BT a incheiat primele noua luni ale acestui an cu active de 55,1 miliarde lei, din care banca detine 54,9 miliarde lei. Creditele nete – incluzand leasing – reprezinta 54,3% din activele Grupului Financiar BT. De asemenea, banca a anuntat luna aceasta ca, impreuna cu actionarul sau, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), intentioneaza sa achizitioneze un pachet initial de peste 39% din Victoriabank, a treia banca in topul bancilor din Republica Moldova. Banca Transilvania are o capitalizare de 9,31 miliarde lei.

Pe parcursul lui 2017 au aparut zvonuri si despre o posibila preluare a Garanti Bank de catre Banca Transilvania. Garanti Bank, cea de-a zecea banca din sistem, cu o cota de piata de 2,5% ar avea ca target sa ajunga la 5%, prin vanzare, prin achizitii sau chiar retragere de pe piata. Surse din piata bancara spun ca anul acesta banca isi va define strategia. Garanti Bank Romania este detinuta de Turkiye Garanti Bankasi AS (TGB), a doua banca privata din Turcia, ca marime. Grupul financiar spaniol Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) este actionarul majoritar al TGB, detinȃnd o cota de 49.85% din capitalul social.

Marfin Bank negociaza de circa jumatate de an cu un fond de investitii extern, urmand a fi vanduta cu ce a mai ramas din Bank of Cyprus, iar Banca Romana de Credit si Investitii, detinuta de omul de afaceri roman, Dorinel Umbrarescu, incearca de un an de zile sa isi vanda macar licenta bancara. Despre cealalta banca detinuta de un alt puternic antreprenor local, Valer Blidar, piata nu stie decat ca Banca Feroviara este o banca micuta si principalii jucatori din piata se indoiesc ca actionarul va mai adduce si anul acesta bani de acasa pentru a indeplini cererile de reglementare.

De asemenea, alte doua bhanci de nisa, specilizate in sistemul de economisire greditare bauspar asteapta aparitia unei noi legi care sa le permit sa isi reia activitatea la capacitate normal. Este vorba de Raiffeisen pentru Locuinte si BCR pentru locuinte, banci a caror activitate este puternic incetinita de o decizie a Curtii de Conturi prin care prima de la stat aferenta contractelor de economisire creditare a fost declarata nelegale.

Pe langa aceste aspect, intrargea pe piata din Romania a fondului de investitii JC Flowers deschide noi perspective pentru acesta, o banca de talia Piraeus Bank fiind prea mica pentru tipul de afaceri dezvoltat de americani. De aceea este de asteptat ca si alte banci mai mari sau mai mici sa devina tinte de preluare pentru JC Flowers, fond de investitii care preia de obicel mai multe banci, le dezvolta si apoi le revinde, la pachet, fuzionate sau independent. In concluzie, la o prima vedere s-ar putea ca la finalul lui 2018 sa vorbim de numai 26 de banci fata de 37 in 2017.

Raportul de stabilitate financiara al BNR indica faptul ca tarile in care sistemul bancar prezinta riscuri puternice din cauza creditelor neperformante sunt: Grecia, Cipru, Italia, Austria, Franta si Olanda.Tarile au fost insiruite in functie de gradul de risc reprezentat in sistemul lor bancar poprnind de la cel mai mare pana la cel mai mic. Aceste tari au sucursale sau subsidiare si in Romania, problemele bancilor mama putand crea prin contagiune nercazuri si bancilor fiica din Romania.

De anul acesta insa, bancile grecesti vor mai detine doar un 3,7% din activele sistemului bancar din Romania (cota de piata a Alpha Bank Romania), fata de 10% anul trecut. Bancile italiene in jur de 10%. Unicredit, cel mai puternic reprezentant al italienilor in sistemul bancar romaneacs a anuntat déjà ca actionarii vor discuta la inceputul anului majorarea capitalului social al bancii. Bancile austriece vor continua sa detina suprematia in sistem cu 26% din active, urmate de cele frantuzesti cu circa 14% din totalul activelor sistemului bancar din Romania.

sursa: economica.net

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1144 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006701 (s)