News Flash:

Chimicalele din haine care ne ataca organsimul. Vezi si 7 sfaturi pentru a diminua daunele

19 Martie 2016
1225 Vizualizari | 0 Comentarii
hainele
"Chimicalele au inlocuit bacteriile si virusurile ca si principala amenintare asupra sanatatii. Bolile pe care incepem sa le vedem si care sunt principalele cauze de moarte in ultima parte a secolului 20 si in prima parte a secolului 21 sunt boli care isi au originea in chimicale", sustine dr. Dick Irwin, specialist toxicolog la Universitatea din Texas.

Chimicalele sunt peste tot, in detergenti de rufe, in produse de curatenie, inalimente, in haine. In special fibrele sintetice sunt imbibate in decursul procesarii cu diversi compusi chimici care ulterior sunt absorbiti de piele, chiar daca au fost supuse spalarii repetate. 

Doar un exemplu, toti pantalonii contin mai nou un chimical numit in englezaperfluorinat (PFCs), care include aditivul care nu se lipeste de fier, numit Teflon. Aceste chimicale sunt din ce mai mult des folosite in aceasta industrie pentru a intari rezistenta materialelor si pentru a le face greu de sifonat. Toate hainele care au pe eticheta "No-Iron" (nu se calca), contin PFCs. Agentia Americana de Protectie a Mediului a avertizat ca PFCs contine componenti care cauzeaza cancerul

Ce chimicale contin hainele noastre
Pentru a avea o tesatura moale si placuta la purtare rezultata dintr-un material aspru este nevoie de un proces indelung de manipulare chimica. Chimicalele sunt folosite cu scopul de a face fibrele mai rezistente la spalat sau centrifugare. In hainele noastre se gasesc: 
componenti volatili si dioxina, folositi in proces la albirea fibrelor.
nailonul si poliesterul sunt facuti din petrochimicale, care in folosire produc nitrous oxide, un gaz care este de 310 ori mai puternic decat dioxidul de carbon.
raionul sau vascoza este facut din pulpa de lemn, tratata cu chimicale printre care soda caustica si acidul sulfuric.
- multe vopseluri textile si inalbitori contin metale grele toxice precum cadmiul si cromul
acrilul este compus din polycrylonitriles, compusi care sunt extrem de toxici pentru corp si cancerigeni.
amestecurile bumbac-poliester sunt tratate in mod obisnuit cu formaldehida si chimicale precum amoniacul, pentru a deveni moi. Deoarece este aplicata cu caldura, in timpul procesarii se ataseaza permanent fibrelor. Nu poate fi spalata. Formaldehida este un cancerigen de clasa 3
hainele rezistente la foc, cum ar fi pijamalele pentru copii, au fost tratate cuignifuganti; si acestia emit formaldehida.
- majoritatea hainelor din poliestier contin antimoniu, un cancerigen toxic pentru inima, ficat, plamani si piele.

Pe deasupra, la toate acestea, avem si detergentul cu care ne spalam hainele, bazat in mare parte pe componenti chimici, care nu se elimina complet la clatire. Prin transpirare si udarea implicita a fibrei se dizolva urmele de detergent, fiind mult mai usor absorbite de catre porii larg deschisi ai pielii.

Ce putem face pentru a reduce pericolele chimicalelor din haine
1. Cea mai importanta dintre regulile pe care trebuie sa le respectam este aceea de a spala cel putin o data toate hainele noi inainte de a le purta. 

2. Daca totusi optati pentru fibrele sintetice, spalati-le de cel putin 3 ori inainte de purtare.

3. Aerisiti-le intr-un spatiu deschis sau chiar si pe balcon daca nu exista o sursa de poluare prea mare in zona (trafic aglometar, fum). Daca exista si plante, cu atat mai bine, si ele absorb o parte dintre substantele iritante.

4. Inmuiati-le in apa cu bicarbonat de sodiu sau soda ecologica de spalat - insa atentie la hainele colorate. Puteti chiar sa repetati aerisirea si inmuierea de cateva ori.

5. Spalati hainele cu detergenti ecologici cu cat mai putini agenti alergeni, eventual cei speciali pentru piele sensibila. O solutie este Eco-balls - tehnologie bazata pe oxigen ionizat, fara chimicale, alergeni, parfumuri. Eventual puteti folosi otet alb distilat la ciclul de clatire sau in cazul in care folositi detergenti puteti sa repetati ciclul de clatire.

6. Eliminati balsamul de rufe. Are un continut nemasurat de chimicale nocive de care nu avem nevoie. Acesta ramane pe haine si care nu se clateste in totalitate. Fiindca vine in contact direct cu pielea, dezvolta alergii ale pielii si impiedica pori acesteia sa respire natural. 

7. Uscati rufele la aer - lumina soarelui ajuta si ea la eliminarea chimicalelor. Din nou atentie la rufele colorate!

8. Repetati procedurile de mai sus de cate ori considerati necesar!

 


chimicalele bolile alimente haine fibrele sintetice perfluorinat pfcs
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005111 (s)