News Flash:

Centrul Timisoarei, "gatit" festiv de Paste

13 Aprilie 2015
1733 Vizualizari | 0 Comentarii
Oua rosii cu funde si lumanari, iepuri din sarma in costume nationale, figurine cu corp de om si cap de iepure si instalatii luminoase reprezentand personaje specifice Pastelui impodobesc unele orase din tara. In altele, autoritatile locale au renuntat la ornamentele festive pentru aceasta perioada.

Targul de Paste, deschis in Piata Victoriei. Anul acesta, fara iepurasi vii

In Piata Victoriei, pe platoul din fata Operei, pe langa traditionalele casute cu produse de Paste, printre care obiecte de decor, produse alimentare si jucarii, reprezentantii municipalitatii au amplasat si un "cuib al Iepurasului".
Acesta este imprejmuit cu un gard de lemn, iar in interior sunt asezate oua imense din gips si carton, vopsite in culori vii. Langa cuib, pe niste bancute sunt asezate figurine cu corp de om si cap de iepuras, confectionate de asemenea din gips, carton si material textil, figurine cu care copiii se pot fotografia.
Anul acesta, din cuibul traditional de la Targul de Paste lipsesc iepurasii vii, Primaria luand aceasta decizie dupa ce anul trecut mai multi iepuri au fost atacati de cainii vagabonzi din oras.
Targul de Paste de la Timisoara este deschis in perioada 27 martie - 16 aprilie.
In alte orase din tara precum Alba Iulia, Sibiu, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca autoritatile au renuntat in acest an la ornamentele de Paste, unele motivand fie lipsa banilor, fie ca, in mod traditional, impodobesc orasul cu precadere in perioada sarbatorilor de Craciun si Anul Nou.
La Arad, desi nu a facut pregatiri speciale de Paste, Primaria a organizat, in centrul orasului, in Piata Revolutiei, Targul de Primavara, care a inceput in 28 martie si se incheie in 15 aprilie. Astfel, au fost instalate cateva casute din lemn, unde comerciantii vand alimente traditionale, dulciuri, jucarii, obiecte de artizanat, antichitati sau flori.
Nici la Sibiu autoritatile locale nu au instalat niciun fel de ornamente de Paste.
Nici municipalitatea clujeana nu a amenajat orasul in niciun an de Paste, autoritatile locale sustinand ca pentru aceasta perioada s-au concentrat intotdeauna pe curatenie, si nu pe amplasarea a diverse ornamente.
Spre deosebire de anii trecuti, cand zeci de ornamente de Paste erau montate in Ploiesti, anul acesta, la fel ca in 2014, nu au mai fost aduse astfel de ornamente.
In schimb, primariile unor orase mai mici din judetul Prahova au decis sa marcheze sarbatoarea Invierii Domnului folosind astfel de ornamente.
Astfel, statiunea Busteni va fi decorata si anul acesta, la fel ca si anii trecuti, cu oua colorate de diverse dimensiuni si alte ornamente in forma de iepuri. Conform reprezentantilor Primariei, unele dintre decoratiuni sunt mai vechi si apartin Primariei, in timp ce altele sunt inchiriate pentru aceasta perioada. Busteni este singura dintre statiunile de pe Valea Prahovei unde administratia locala a amplasat decoratiuni de Pasti pe domeniul public.
Si in orasul Mizil autoritatile locale au infrumusetat anul acesta orasul cu decoratiuni de Paste. In plus, in fata sediului Primariei din centrul orasului, a fost montata o scena unde se va tine ceremonia religioasa in noaptea de Inviere.
"Sunt lucruri care costa foarte putin, dar care ajuta, cred eu, ca fiecare dintre noi sa simta aceasta sarbatoare extrem de importanta pentru crestini", a spus primarul orasului Mizil, Emil Proscanu.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1218 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007883 (s)