News Flash:

CEDO ar putea obliga Romania sa plateasca 80 de milioane de euro pentru situatia inchisorilor

1 Martie 2016
1073 Vizualizari | 0 Comentarii
inchisoare
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat marti ca s-a facut o solicitare catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului sa amane luarea unei decizii pentru situatia din penitenciare, decizie care ar obliga Romania sa plateasca aproximativ 80 de milioane de euro pentru intretinerea detinutilor
”Guvernul a adoptat un memorandum prin care a solicitat CEDO sa amane putin luarea unei decizii pilot, pentru ca aceasta ar insemna un cost foarte mare pentru statul roman. Romania nu ar fi prima tara membra a Consiliului impotriva careia s-ar putea pronunta o asemenea decizie pilot. Avem precedentul Italiei, iar CEDO a obligat statul italian sa plateasca 8 euro pe zi pentru fiecare zi de detentie, pentru toate persoanele aflate in condamnare, de la data la care au intrat in condamnare si, inclusiv, retroactiv. Asta inseamna ca statul italian plateste 78 de milioane de euro pe an (...) pentru Romania, si daca nu vor fi 8 euro pe zi, si daca spunem 4 euro pe zi, din calculele pe care noi le-am facut, functie de populatia aflata in detentie, in jur de 28.000 de persoane, in functie de pedepsele pe care le au de executat estimarile noastre sunt ca tot cam asa, in jur de 80 de milioane de euro ar avea statul roman de platit”, a declarat Raluca Pruna, in fata Comisiei de abuzuri din Camera Deputatilor.
Guvernul s-a obligat ca, in maxim opt saptamani, sa vina cu o serie de masuri pentru imbunatatirea situatia din penitenciare. ”Ne-am adresat Curtii cerand ingaduinta sa nu se pronunte inca o decizie pilot, timp in care, in opt saptamani vom trimite un calendar cu masuri exacte, masuri la care ne putem angaja pentru imbunatatirea situatiei la nivelul penitenciarelor din Romania”, a precizat ministrul Justitiei.
Ministrul Justitiei a explicat ca Romania pierde procese pe banda rulanta la CEDO, iar in anul 2015 a fost obligata sa plateasca 460.000 de euro, in urma plangerilor solutionate de CEDO. ”Penitenciarele sunt intr-o situatie in care sunt supraaglomerate. Avem numeroase plangeri la CEDO, 75 anul trecut (...) daca nu ma insel, in jur de 460.000 de euro platiti de statul roman celor care s-au adresat CEDO, ceea ce inseamna o suma dubla fata de anul 2014”, a conchis Pruna.

camera deputatilor guvernul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006842 (s)