Persoanele care doresc sa achizitioneze un autoturism prin programul guvernamental "Prima Masina" pot accesa credite de la CEC Bank pe o perioada de maxim cinci ani, garantate in proportie de 50% de stat, la dobanzi compuse din indicele ROBOR la 6 luni si o marja fixa de 2,9%.
Banca nu percepe comisioane de acordare si de administrare, se arata intr-un comunicat al CEC Bank.
Imprumuturile vor reprezenta maxim 95% din pretul de achizitie al masinii cu TVA, care trebuie sa fie de cel mult 50.000 de lei, la care se adauga TVA.
De exemplu, pentru un credit de 47.500 de lei pe 5 ani si dobanda calculata dupa formula de mai sus, care in prezent ajunge la 4,93%, dobanda anuala efectiva se situeaza la 5,04%. Pentru acest caz, rata lunara va fi de 895,11 lei, iar la finalul creditului clientul va ajunge la o suma totala achitata de 53.706 lei.
Guvernul a stabilit pentru acest an un plafon al garantiilor care pot fi emise de 350 milioane lei.
Persoanele care vor achizitiona un autovehicul prin programul "Prima masina" vor beneficia de o perioada de creditare de maximum 5 ani, la un cost al masinii de cel mult 50.000 lei plus TVA, si cu o dobanda subventionata in proportie de 50%.
De acest program pot beneficia toate persoanele fizice cu varsta de minimum 18 ani, care obtin venituri si care indeplinesc si celelalte criterii de eligibilitate, printre care sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere, ca nu au mai detinut in proprietate un autoturism nou, iar cu copia facturii proforma emise de vanzator sa ateste ca autoturismul achizitionat prin program este nou, indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, este achizitionat de la o persoana juridica care are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si are un pret de achizitie care nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.
Alte conditii sunt avansul de minimum 5% din pretul de achizitie si asigurarea autoturismului nou-achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin riscurile de avarii si furt, fara fransiza pentru daunele totale de avarii si furt si cu o fransiza de maximum 100 de euro, echivalent in lei, pentru daunele partiale de avarii si furt. Obligatia subzista pe toata perioada de valabilitate a garantiei.
La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.
Costul total al finantarilor acordate in cadrul programului va fi compus din dobanda exprimata in raport cu ROBOR la 6 luni plus o marja de maximum 3% pe an. Marja include nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator si cheltuielile obligatorii legate de finantare, in toate etapele finantarii. Marja nu include costul asigurarii, costul aferent efectuarii formalitatilor de publicitate, penalitatile percepute conform contractului de finantare.
Comisionul de risc care se plateste de catre beneficiar este calculat de catre finantator ca procent aplicat la suma garantata in cadrul programului si achitat o singura data, la acordarea garantiei, pentru toata perioada de valabilitate a garantiei. Comisionul de risc este de maximum 1% din valoarea garantata.
Comisionul de administrare datorat Fondului de Garantare este platit de catre beneficiar si calculat la soldul finantarii garantate. Nivelul comisionului de administrare este negociat anual intre Ministerul Finantelor si Fondul de Garantare si este stabilit prin ordin al ministrului Finantelor si al ministrului delegat pentru Buget.
Comentarii (0)