News Flash:

Ce le lipseste copiilor nascuti prin cezariana? Cercetatorii au aflat raspunsul

21 Septembrie 2017
1144 Vizualizari | 0 Comentarii
cezariana
Oamenii de stiinta stiu ca bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc sporit de a suferi de un numar de afectiuni, printre care astm si diabetul de tip 1, pe masura ce inainteaza in varsta. Acum, cercetatorii de la Universitatea Alberta din Canada au studiat daca bacteriile din intestin joaca un rol.
Cercetatorii au descoperit diferente intre bacteriile aflate in tractul intestinal al bebelusilor nascuti prin cezariana si cele aflate in tractul intestinal al bebelusilor nascuti natural. Specialistii cred ca aceste diferente microbiene pot avea, de-a lungul intregii vieti, consecinte asupra sanatatii copiilor.
Intestinul persoanelor adulte este populat de miliarde de bacterii „prietenoase” care ajuta in procesul de digestie si care ne protejeaza de patogeni, insa nou-nascutii nu au acesti microbi. In mod normal, prima expunere a copilului la bacterii are loc atunci cand acesta traverseaza canalul vaginal al mamei sale. Bebelusul este acoperit cu bacterii, iar o parte din acestea sunt inghitite. De asemenea, bebelusul obtine alte bacterii de la mama sa in urma alaptarii. Astfel, intestinul copilului incepe sa fie populat cu bacterii benefice care joaca un rol crucial in dezvoltarea sistemului imunitar.
Un copil care se naste prin cezariana pierde aceasta „scufundare” initiala in bacterii. Mai mult, femeile care nasc prin cezariana tind sa amane alaptarea, iar de obicei doctorii le prescriu antibiotice pentru a preveni infectiile in zona inciziei.
Expertii banuiesc de ceva timp ca bebelusii nascuti prin cezariana sunt colonizati de alte tipuri de bacterii decat ceilalti nou-nascuti. Anumite tipuri de bacterii din microbiom, insa, sunt dificil de crescut intr-un vas de cultura in laborator. Abia recent, in urma progresului realizat in domenii precum secventierea ADN-ului, ce permite identificare genetica rapida a unei bacterii individuale, oamenii de stiinta pot sa efectueze o investigatie detaliata a microbilor care traiesc in noi.
Pentru acest studiu, cercetatorii au examinat mostre de scaun de la 24 de bebelusi sanatosi, mostrele fiind colectate la varsta de 4 luni.
Analiza publicata in Canadian Medical Association Journal arata ca bebelusii nascuti prin cezariana nu prezinta un tip de bacterie cunoscuta sub numele de Bacteroides. De asemenea, acesti bebelusi prezinta un numar scazut de bacterii din categoria Escherichia-Shigella fata de bebelusii nascuti vaginal.
„Escherichia-Shigella sunt, in mod normal, printre primele bacterii care populeaza intestinul. Aceste bacterii creeaza astfel un mediu ospitalier pentru alte bacterii, precum Bacteroides, iar Bacteroides ajuta la antrenarea sistemului imunitar al bebelusului”, a explicat Anita Kozyrskyj, profesor in cadrul departamentului de pediatrie de la Universitatea Alberta.
Celulele imune din tractul gastrointestinal se obisnuiesc cu acesti microbi benefici si invata sa nu ii atace. Acest lucru are loc in cadrul unui proces complex in care sistemul imun invata sa deosebeasca inamicii de prieteni.
Orice dereglare a acestui proces de invatare poate deschide calea spre un numar mare de afectiuni in cazul carora sistemul imun reactioneaza excesiv la substante inofensive din mediu. In cazul astmului, de exemplu, plamanii devin inflamati atunci cand sunt expusi la anumite particule din aer.
Kozyrskyj subliniaza ca studii mai vechi arata ca bebelusii nascuti prin cezariana prezinta un risc mai mare de astm, alergii alimentare, boala celiaca si diabetul de tip 1 (in cazul caruia sistemul imunitar distruge celulele producatoare de insulina din corp). Acesti copii sunt totodata mai predispusi la obezitate – care s-ar putea datora amestecului de bacterii din intestin care proceseaza alimentele si care absorb nutrimentele din intestin.
Noul studiu a identificat, de asemenea, diferente microbiene care par sa prezinte o legatura cu stilul de alimentatie al bebelusului. Intestinele copiilor hraniti cu lapte praf aveau sanse de a contine tulpini de Clostridium difficile, o bacterie patogena care poate provoca diaree severa.
Desi este nevoie de mai multe studii pentru a confirma rezultatele obtinute de cercetatori, acestia spera ca aceasta cercetare ii va face pe oameni sa ia in calcul nasterea naturala in cazurile in care sanatatea mamei sau a fatului nu este amenintata.
„Vrem ca parintii si doctorii sa realizeze ca deciziile pe care le iau in cazul cezarienei si alaptatului poate afecta microbiomul noului nascut, iar acest lucru poate avea efecte de-a lungul intregii vieti in ceea ce priveste sanatatea copilului”, a explicat Meghan Azad, autor al studiului.
Statisticile colectate in Canada arata ca parintii opteaza pentru nasterea prin cezariana in numar tot mai mare. In acelasi timp, numarul cazurilor de astm creste in paralel cu popularitatea cezarienei, astfel ca acum 3 milioane de canadieni sufera de aceasta afectiune.

bebelusii cezariana sporit suferi afectiuni diabetul
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1152 (s) | 43 queries | Mysql time :0.005969 (s)