News Flash:

Ce boala risti sa faci din cauza unui animal de companie

3 Iulie 2017
1006 Vizualizari | 0 Comentarii
animale7
Imparti cu animalul de companie mici bucurii, timpul liber sau bucatica de friptura. Toxoplasmozatoxocara sau chistul hidatic sunt printre cele mai grave boli pe care oamenii le pot lua de la animalele de companie. Unele pot fi atat de grave la om incat imita boli psihice gen paranoia.

"Toxoplasmoza se transmite la om in special de la feline. Va recomand sa nu le dati pisicilor carne cruda fiindca poate fi o sursa de imbolnavire pentru ele si apoi pentru om", explica  medicul primar parazitolog Lidia Lazar, de la Spitalul Colentina din Bucuresti, conferen]iar UMF "Carol Davila" din Bucuresti, potrivit doctorulzilei.ro.

La om in multe cazuri toxoplamoza nu da nicio manifestare. Este insa foarte riscanta la femeile insarcinate. "O femeie infectata cu toxoplasma risca sa nasca copii cu malormatii", avertizeaza specialistul in parazitologie. O femeie gravida nu are voie in nici un caz sa intre intre in contact cu excretiile pisicilor.

Ajung la creier si ochi

Ouale de toxocara se transmit de la fecalele de caine mai ales, dar si de la pisica, precum si prin atingerea blanii acestora. "Boala se poate transmite digestiv. O pot lua usor si femeile care-si dau pe buze cu ruj lucios. Ouale de toxocara se lipesc pe buze, iar cand mananca ori fumeaza le pot inghiti", completeaza medicul Lidia Lazar. Gravitatea bolii depinde de organul in care se instaleaza "vizitatorii". Globul ocular si creierul sunt cea mai proasta varianta, fiindca larvele instalate aici pot provoca complicatii grave, precum pierderea vederii ori crize de epilepsie.

"Poate cauza inclusiv tulburari psihice, imitand o paranoia. Bolnavii sunt foarte preocupati de sanatatea lor, uneori ajung la psihiatri si primesc tratamente, fara a li se diagnostica parazitul", mai declara specialistul de la Spitalul Colentina. Toxocara se poate manifesta si prin alergii cronice sau astm bronsic, in functie de organul parazitat.

Un animal care sta in casa trebuie deparazitat de doua ori pe an, mai recomanda specialistul. Dupa fiecare contact cu animalul nu uitati sa va spalati pe maini.

bucurii toxoplasmoza toxocara chistul hidatic feline
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1232 (s) | 43 queries | Mysql time :0.009159 (s)