News Flash:

CCR discuta marti doua sesizari ale lui Zgonea privind revocarea sa si modificarea Regulamentului

21 Iunie 2016
933 Vizualizari | 0 Comentarii
zgonea
Judecatorii CCR discuta in sedinta de marti doua sesizari formulate de Valeriu Zgonea inainte de revocarea sa prin care acesta cere verificarea constitutionalitatii modificarilor aduse de majoritatea PSD la Regulamentul Camerei Deputatilor si a hotararii de vacantare a functiei de presedinte.
Ordinea de zi oficiala cuprinde sesizarea lui Valeriu Zgonea in calitate de sef al Camerei Deputatilor privind hotararea de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor si cea de vacantare a functiei de presedinte.
''In concordanta cu prevederile Regulamentului, presedintele Camerei este singurul abilitat in afara de grupurile parlamentare. Bineinteles (ca am sesizat CCR-n.r.) si va fi judecata pe 21 iunie. Am depus sesizarea in urma cu cateva zile, in termenul legal'', declara saptamana trecuta fostul presedinte al Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea pentru MEDIAFAX.
El a afirmat ca a invocat in sesizarea facuta la CCR faptul ca prin modificarile aduse Regulamentului Camerei Deputatilor se incalca ''tot ce este strict legat de atributiile constitutionale''.
''Am atras atentia ca modificarile la Regulament, in forma in care au fost facute, incalca prevederi ale CCR (…) Acolo sunt cateva notiuni care au fost modificate neregulamentar de Comisia de regulament si au fost incalcate de la articolul 85 pana la articolul 155. Am atras atentia ca sunt cateva expresii care redefinesc dreptul si CCR este singura care se poate pronunta asupra constitutionalitatii modificarilor aduse Regulamentului Camerei. Modificarile care au fost facute nu respecta spiritul Constitutiei, din punctul meu de vedere. Ele sunt aplicabile, ieri a fost facuta revocarea presedintelui, ceea ce inseamna ca din expresia pe care o folosesc constitutionalistii este un act legal si regulamentar, dar neconstitutional'', a explicat Valeriu Zgonea.
Revocarea lui Zgonea s-a produs dupa ce adresa Comisiei de stat privind revocarea presedintelui Camerei Deputatilor a fost inaintata Birourilor Permanente reunite, iar acestea au decis sa transmita punctul de vedere al Comisiei catre Camera, care a introdus-o apoi pe ordinea de zi a Biroului Permanent si a plenului de luni. Deputatii au adoptat proiectul de hotarare pentru revocarea lui Valeriu Zgonea cu 167 de voturi "pentru", 32 "impotriva" si o abtinere.
Deputatii au adoptat si o serie de modificari la regulamentul Camerei cu 204 voturi "pentru", un vot "impotriva" si 88 de abtineri, introducand doua noi modalitati de revocare a presedintelui acestui for- prin vot sau prin retragerea sprijinului politic.
Deputatii au modificat articolul 21, alin. 4 din regulamentul Camerei, dupa cum urmeaza: ''Calitatea de Presedinte al Camerei Deputatilor (...) inceteaza inainte de expirarea mandatului ca urmare a revocarii in conditiile prezentului regulament sau, inceteaza de drept, in urmatoarele conditii: lit. d) in caz de pierdere a sprijinului politic, potrivit art. 32, alin. (3) din legea nr. 96 / 2006, republicata, la data informarii plenului Camerei Deputatilor despre incetarea calitatii de membru al Biroului Permanent''. Articolul in vigoare anterior prevedea doar: ''Calitatea de presedinte al Camerei Deputatilor sau cea de membru al Biroului permanent inceteaza in urma demisiei, a revocarii sau a pierderii calitatii de deputat''.
O alta modificare a regulamentului Camerei pentru facilitarea demiterii lui Valeriu Zgonea a fost adusa articolului 26 si prevede cine poate face propunerea de revocare din functie. Astfel, potrivit amendamentului depus si adoptat, noul articol are urmatoarea formulare: ''Propunerea de revocare (n. r. a presedintelui Camerei Deputatilor) se face in scris de catre liderul grupului parlamentar respectiv (n.r. care l-a propus). Articolul in vigoare prevede ca ”propunerea de revocare se face in scris de catre liderul grupului parlamentar caruia ii apartine membrul biroului a carui revocare se solicita''.
Fostul presedinte al Curtii Constitutionale Augustin Zegrean a declarat la inceputul lunii mai ca o revocare a lui Zgonea ar fi constitutionala. Intrebat la Digi 24 despre conditiile in care Zgonea poate fi revocat, Zegrean a subliniat ca acest lucru este posibil pentru ca ''regulamentul spune ca grupul care l-a propus''.
El a explicat ca nu exista nicio conditionare legata de apartenenta sefului Camerei la partidul care il sustine pentru functie. ''Putea un grup sa propuna un presedinte care nu e din grupul lor. Nu e interdictie'', a aratat Zegrean. ''Or sa spuna ca m-am antepronuntat'', a mai glumit el.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1116 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004754 (s)