News Flash:

Cand trebuie sa te ingrijoreze ganglionii inflamati

12 Septembrie 2015
1521 Vizualizari | 0 Comentarii
ganglioni
Cu totii am avut, cel putin o data in viata, ganglionii gatului mariti, dar numai pentru o perioada scurta. Daca inflamatia persista sau daca obervi ca, in timp, s-au mai umflat si alte zone ale corpului, trebuie sa mergi de urgenta la medic, fiindca poate fi vorba despre o forma de cancer al sangelui.

Din nu se stie clar ce motiv, peste un milion de oameni din lumea intreaga sufera de o forma de limfom malign, cel mai frecvent cancer al sangelui si al organelor inrudite – maduva, ganglioni etc. In Romania, potrivit statisticilor Globocan, in fiecare an apar 1.392 de cazuri noi de limfom non-Hodgkin (cea mai frecventa forma de limfom) si 242 de cazuri noi de limfom Hodgkin, scrie adevarul.ro.

„Ambele forme de limfom afecteaza limfocitele, cele mai importante componente ale sistemului imunitar. Avand in vedere ca, la nivel global, limfomul ucide mai multe persoane decat catastrofele naturale, cred ca este cazul ca publicul sa constientizeze acet fapt si sa incerce sa afle cat mai multe despre aceasta boala“, semnaleaza prof. dr. Anca Lupu, presedintele Societatii Romane de Hematologie, cu ocazia lansarii unui Dictionar de Limfom.

Numarul de limfocite creste necontrolat in cazul limfomului non-Hodgkin, ajung sa infiltreze tesuturile, in principal ganglionii limfatici. Celulele maligne se colecteaza la nivelul ganglionilor limfatici, ceea ce duce la cresterea in volum a acestora (in termeni medicali se numeste adenopatie).

Limfomul non-Hodgkin are, la randul lui, doua forme: indolenta si non-indolenta sau agresiva. Prima forma – indolenta – este foarte rara (reprezinta un sfert din totalul cazurilor de limfom non-Hodgkin) si permite o supravietuire lunga fara tratament, de peste 10 ani din momentul diagnostic. Manifestarile aproape ca nu exista in primele stadii ale bolii, astfel ca diagnosticul este pur intamplator. Cea de-a doua forma – agresiva – este cea mai frecventa, iar rata de supravietuire fara tratament este foarte scurta, de numai 4-12 luni. Asadar, terapia trebuie initiata rapid dupa diagnostic, care se poate face mai usor, fiindca manifestarile sunt zgomotoase. Totusi, simptomele sunt, de multe ori, nespecifice, ceea creeaza confuzie in randul medicilor. 

„Manifestarile includ inflamarea persistenta a ganglionilor, adenopatii. Acestia apar pe rand in partile latero-cervicale, cel mai adesea, dar si la axile sau inghinal. Ceea ce induce in eroare medicii este aparitia durerilor abdominale sau a durerilor de spate, asemanatoare celor date de problemele coloanei“, explica prof. dr. Anca Lupu. „Si o colega de-a mea din Asociatie s-a confruntat cu problema confuziei in ceea ce priveste diagnosticul. Initial, ea a fost diagnosticata cu cancer bronsic. De-abia dupa ce a cerut o a doua parere, ceea ce le recomandam tuturor pacientilor sa faca, mai ales in cazul unei afectiuni atat de grave, a primit diagnosticul corect de limfom“, precizeaza dr. Radu Niculescu, persedintele Asociatiei Bolnavilor cu Limfoame, potrivit adevarul.ro.

„Rata de supravietuire a persoanelor cu limfom este de peste 50%. In unele cazuri, cand tratamentul este instituit devreme, ajunge chiar la 80-90%“, potrivit medicului Anca Lupu. Specialista spune ca tratamentul difera foarte mult de la o forma de limfom la alta. Astfel, „in cazul limfomului non-Hodgkin, tratamentul standard cuprinde o combinatie de chimioterapie si anticorpi monoclonali, care tintesc celulele canceroase, adica limfocitele B bolnave. In cazul limfomului Hodgkin ramane de baza, in functie de particularitatile bolnavului, combinatia de chimio- si radioterapie“, completeaza prof. dr. Lupu.

inflamatia medic cancer limfom malign
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1231 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007103 (s)