News Flash:

Campanie pentru desemnarea Timisoarei – Capitala Culturala Europeana

9 Februarie 2015
1187 Vizualizari | 0 Comentarii
In campania pentru castigarea titlului de Timisoara – Capitala Culturala Europeana, multiculturalitatea si armonia etniiilor vor avea o importanta fundamentala. “Nu exista district in toata Europa in care etniile sa fie atat de amestecate ca in Banat”, scria secolul trecut istoricul si politicianul englez R.W.Seton Watson in lucrarea sa ,,Europe in the Melting Pot”. 
Amestecul etnic rezultat din jocul istoriei a fost uluitor: la 1918, cea mai mare comunitate era cea germana, urmata de maghiari, romani, evrei, sarbi si multe alte comunitati mai mici, precum bulgari, slovaci, croati, cehi, sloveni, polonezi etc. Cifrele si raporturile procentuale sunt azi mult schimbate, insa aspectul multietnic al orasului persista. Diversitatea de etnii, culturi si confesiuni a dus si la interesante si numeroase interferente culturale, care fac si azi deliciul vizitatorilor – fie ei romani sau straini.
Efectele acestui mix de etnii au facut, in timp, ca aici sa fie singurul oras din Romania in care functioneaza trei teatre de stat in trei limbi nationale: Teatrul National Timisoara, Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, aici se regaseste cel mai mare Corp Consular din Romania, exista invatamant preuniversitar in numeroase limbi straine: germana, maghiara, sarba, engleza, franceza, italiana, exista centre culturale ale Frantei si Germaniei, semn al deschiderii sale catre Europa. Proiectele culturale pe care acestea le dezvolta promoveaza pe de o parte limba si cultura tarilor pe care le reprezinta, iar pe de alta parte sprijina cooperarea culturala internationala prin intermediul evenimentelor pe care le organizeaza, scrie ziuadevest.ro.
Datorita traditiei multiculturalitatii, Timisoara a devenit dupa 1990 atractiva pentru numeroase companii straine care au gasit aici o comunitate deschisa catre cunoastere, cu abilitati multilingvistice, flexibila din punct de vedere al colaborarii cu alte tari. In 2013, Timisoara a fost prima recomandare intr-un top al publicatiei Forbes privind  orasele in care merita sa incepi o afaceri –arata timisoara21.ro.
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1132 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006667 (s)