Ne dorim un bronz perfect, care să dureze până vara viitoare și din acest motiv ne expunem la soare prea mult și la ore nepotrivite, mergând pe ideea că dacă părinții și bunicii noștri n-au pățit nimic, suntem în siguranță. Realitatea este că, în trecut, stratul de ozon din atmosferă era mai gros și ne proteja mult mai bine de razele dăunătoare ale soarelui, însă acest strat s-a subțiat foarte mult între timp din cauza poluării. Prin urmare, suntem mult mai expuși și mai afectați de razele nocive ale soarelui, iar acest lucru este demonstrat de creșterea incidenței cancerelor de piele.
Insolația și arsurile solare sunt primele efecte ale expunerii prelungite la soare. Și chiar dacă ai impresia că sunt niște probleme minore, peste care poți să treci cu ușurință, ele vin cu complicații care îți pun viața în pericol sau care te pot lăsa cu efecte nedorite pentru tot restul vieții. De aceea, este deosebit de important să îți alegi bine perioada de plajă, să îți protejezi pielea cu creme speciale, să porți pălărie și ochelari de soare. De asemenea, o serie de factori îți vor agrava și mai mult starea dacă ești pe punctul de a face insolație, cum ar fi consumul de alcool și fumatul. Dar pentru că ești la plajă și vrei să te simți bine, poți să apelezi la niște alternative mai safe, cum ar fi un cocktail slab alcoolizat și înlocuitori pentru fumat, cum ar fi aparatele de vapat ale căror lichide conțin cu 95% mai puține substanțe nocive decât fumul de țigară, astfel că îți poți menține o stare bună a organismului expus la soare.
Orele periculoase sunt cele din intervalul 10:00 - 16:00. Prin urmare, ideal ar fi să mergi la plajă dimineața devreme - când este și mai plăcut, pentru că temperaturile sunt, de regulă, la un nivel mai scăzut - și după ora 16:00. Unii specialiști recomandă ca în cursul după-amiezii să mergi chiar mai târziu la plajă, în jur de 18:00.
Având în vedere aceste intervale de timp, rezultă că o sesiune de plajă ar trebui să dureze în jur de două ore. Chiar dacă ți se pare puțin, este suficient pentru un bronz frumos și sănătos.
Insolația apare atunci când temperatura corpului crește foarte mult din cauza deshidratării organismului și a pierderii de electroliți și este o condiție medicală serioasă, care poate duce la șoc termic. În această situație, temperatura crește foarte repede la peste 40 de grade Celsius, iar asta poate duce la afectarea permanentă a organelor vitale.
Arsurile solare sunt reacții inflamatoare ale pielii la acțiunea radiațiilor UV. Pielea devine roșie și dureroasă și se simte fierbinte la atingere. Aceste manifestări pot să apară și la patru ore după expunerea la soare. Arsurile solare repetate și supraexpunerea îndelungată la soare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii și reprezintă una dintre cauzele principale ale apariției cazurilor de cancer de piele.
Având în vedere aceste riscuri, este deosebit de important pentru sănătatea ta să-ți iei măsuri de protecție. Potrivit Medical News Today, acestea sunt:
● evitarea orelor periculoase de stat la soare
● folosirea cremelor cu SPF
● ochelari și pălărie de soare
● umbrelă de soare
● hidratarea intensă.
În cazul în care faci insolație sau te simți rău după o zi de stat la plajă, este recomandat să mergi la medic.
Foto: Unsplash
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1385 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005244 (s)
Comentarii (0)