News Flash:

Blocuri din orasele judetului Caras-Severin, reabilitate termic cu bani europeni

28 Martie 2016
990 Vizualizari | 0 Comentarii
reabilitare termica
Primariile municipiilor si oraselor din Caras-Severin se pregatesc sa intocmeasca documentatia in vederea accesarii de fonduri europene pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte, dupa ce ADR Vest a sustinut, marti, la Resita, o sesiune de informare pe aceasta tema, pentru reprezentantii administratiilor publice locale din judet. 
'ADR Vest organizeaza aceste seminarii pentru potentialii beneficiari eligibili pentru primul apel de proiecte lansat prin POR. (...) Solicitantii eligibili sunt administratiile publice teritoriale din mediul urban, respectiv, primariile municipiilor si oraselor din Regiunea Vest. Fata de data trecuta, pe POR 2007 - 2013, sunt mai multe noutati. Pe perioada anterioara a fost o schema pilot, in care eligibili au fost exclusiv administratiile resedintelor de judet, iar acum sunt toate orasele si municipiile. De asemenea, se finanteaza atat masuri de reabilitare termica a blocurilor, respectiv, anvelopari, acoperis, inclusiv acoperire constructie de sarpanta, reparatii la instalatia de incalzire de interior si alte masuri conexe', a declarat Georgiana Radac, directorul Directiei Evaluare si Suport Implementare din cadrul ADR Vest Timisoara. 
Pe 16 mai demareaza perioada de depunere a proiectelor care trebuie realizate de primarii, impreuna cu asociatiile de proprietari. Cladirile care pot beneficia de bani europeni pentru reabilitare trebuie sa fie construite intre anii 1950 si 1990 si sa aiba cel putin doua etaje. Orasele din regiunea de Vest au la dispozitie, la primul apel de proiecte, peste 40 milioane euro. 
Potrivit informatiilor furnizate de Georgiana Radac, administratia locala va fi solicitantul, dar trebuie sa incheie un contract cu asociatiile de proprietari. 
Aceasta a explicat ca, in ceea ce priveste cofinantarea, procentul nerambursabil din fondurile europene este de 60%, iar contributia unitatii administrativ teritoriale, impreuna cu asociatia de proprietari - de 40%. Acestea din urma trebuie sa vina cu 25% din valoarea lucrarilor care se fac pe blocul respectiv. 
In perioada precedenta, din judetul Caras-Severin, doar municipiul-resedinta de judet, Resita, a fost eligibil si s-au contractat trei blocuri. Finalizarea acestora se poate face pana la sfarsitul lunii iunie. Este vorba despre cele trei blocuri din centrul municipiului, care insa nu au fost finalizate, din cauza constructorului. Lucrarile trebuiau finalizate la 31 decembrie 2015, dar Primaria Resita a reusit sa obtina o prelungire a termenului pana in iunie 2016. In acest moment se desfasoara o noua licitatie pentru contractarea lucrarilor. 
Valoarea minima eligibila pentru un proiect european ce vizeaza reabilitarea termica si eficientizarea energetica a blocurilor de locuit este de 100 mii de euro si poate ajunge pana la cinci milioane de euro. 
Odata cu apelul de proiecte pentru eficienta energetica a blocurilor a fost lansat si proiectul destinat modernizarii drumurilor judetene. In acest caz, eligibile sunt doar Consiliile judetene, care pot depune proiecte fie individual, fie in parteneriat cu alte CJ-uri ori cu alte autoritati publice locale, pe unde trece acel drum. 
Proiectele au fost deja aprobate de catre Consiliul de Dezvoltare ale Regiunii Vest si sunt anexate la ghidul solicitantului. Pentru drumuri sunt disponibili 94,54 milioane euro, iar pentru blocurile de locuinte sunt 42,88 milioane euro. AGERPRES

caras-severin reabilitarea termica adr
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1216 (s) | 43 queries | Mysql time :0.006085 (s)