News Flash:

Bei cafea pe stomacul gol? Trebuie neaparat sa stii asta! Iata ce boala risti

2 Decembrie 2016
1221 Vizualizari | 0 Comentarii
cafea ibric
Cafeaua si tigarile pe stomacul gol si alimentatia haotica pot duce la aparitia unuia dintre cele mai raspandite tipuri de cancer.

De vina pentru aparitia acestui tip de cancer este si mostenirea genetica, dar mai ales stilul de viata dezordonat, cu excese si putina miscare. Tintele sunt persoanele de peste 50 de ani, dar din ce in ce mai multi tineri de 20-30 de ani incep sa fie afectati.

Cancerul de colon  este a doua cauza de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa si, anual, in lume mor 700.000 de oameni din aceasta cauza.

Conform Globocan 2008, incidenta anuala a acestei forme de cancer, in tara noastra, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecventa a celor mai intalnite forme de cancer la ambele sexe.

Acesta define?te o aglomerare, la nivelul intestinului gros, de celule cu morfologie anormala care cresc ?i se multiplica rapid, formand tumori.

Din pacate, boala evolueaza mult timp fara simptome, de aceea screeningul este foarte important pentru depistarea in faze incipiente, cand poate fi tratata.

Cauze: exces de cafea pe stomacul gol la constipatie 

Istoricul familial (rude de gradul I cu cancer de intestin gros sau orice forma de cancer, boli inflamatorii ale colonului, polipoza colica) este un factor important de risc.

Polipii adenomatosi care apar in interiorul intestinului gros se pot transforma in cancer in sapte-zece ani de la aparitie.

Ceilalti factori de risc au legatura cu stilul de viata: dieta bogata in grasimi animale si prajeli, fumatul si consumul de alcool, excesul de cafea (mai ales pe stomacul gol), consumul frecvent de alimente picante sau acre, constipatia cronica, din cauza lipsei fibrelor din alimentatie, lipsa celor 2 litri de lichide pe zi, dar si lipsa lichidelor calde (supele, ciorbe, ceaiuri), curele drastice de slabire (o masa pe zi) sau excesele, mesele neregulate sau servite in graba, stresul, sedentarismul si epuizarea prin munca.

O simpla ecografie abdominala poate depista boala in faza incipienta. Alte investigatii care se pot face sunt testul pentru sangerari oculte, examinare rectala, irigografie, colonoscopie, markeri tumorali, analiza la computer tomograf, Imagistica prin Rezonanta Magnetica.

Cu cat este depistat mai devreme, cu atat mai bine. Speranta de viata a bolnavilor scade de la 90%, in stadiul incipient al bolii, pana la 5%, in ultimul stadiu, cand cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros, atrag atentia medicii.
Tratamentul bolii inseamna operatie, chimioterapie si radioterapie.

Ce sa mancati ca sa nu va imbolnaviti

Iata o lista cu alimentele care regleaza tranzitul si previn constipatia:

Lactate: lapte, lapte batut, chefir, iaurt;

Paine si produse de patiserie: paine integrala, paine graham bine coapta, prajituri cu fructe;

Fructe: prune, piersici, mere, caise, portocale, mandarine, capsuni, zmeura, pepene galben, struguri, curmale;

Carne, peste: carne slaba si alba (a se evita consumul excesiv);

Supe, ciorbe si sosuri: nu se recomanda sosurile picante, nici ciorbele acrite cu bors, sare de lamaie sau otet.

Legume si salate: fasole, mazare uscata, morcovi, varza;

Bauturi: sucuri naturale, apa plata, lapte, ceaiuri din plante (laxative), dar nu ceai chinezesc.

In plus, incercati sa evitati constipatia: mergeti la toaleta zilnic, la aceeasi ora, de preferat dimineata, dupa micul- dejun.

Nu sariti peste micul-dejun, respectati cele trei mese principale ale zilei si nu serviti cina mai tarziu dupa ora 19.00.

Nu combinati fainoasele cu carne ori fructele cu alte alimente. (sursa: doctorulzilei.ro)

cafeaua tigarile cancer mostenirea genetica excese miscare
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1159 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007566 (s)