News Flash:

Barack Obama: Washingtonul nu s-a angajat intr-un "nou Razboi Rece" cu Moscova

30 Iulie 2014
1005 Vizualizari | 0 Comentarii
Presedintele american Barack Obama a anuntat marti noi sanctiuni economice americane impotriva Rusiei, acuzata ca destabilizeaza estul Ucrainei, si a subliniat ca Washingtonul nu s-a angajat intr-un "nou Razboi Rece"cu Moscova.
"Astazi, Statele Unite impun noi sanctiuni vizand sectoarele-cheie ale economiei ruse: sectorul energetic, armamentul, finantele", a declarat Obama, salutand masurile similare luate de Uniunea Europeana.
"Blocam exporturile de anumite bunuri si tehnologii cu destinatia catre sectorul energetic rus. Extindem sanctiunile noastre impotriva unor banci si grupuri din domeniul apararii. Suspendam in mod oficial creditele si finantarile pentru proiecte de dezvoltare in Rusia", a precizat presedintele american.
Intrebat cu privire la un posibil nou Razboi Rece, Obama a respins aceasta posibilitate.
"Nu, acesta nu este un nou Razboi Rece. Aceasta este o problema foarte specific legata de atitudinea Rusiei, care refuza sa recunoasca ca Ucraina poate urma o cale proprie", a afirmat el.
"Astazi, Rusia se izoleaza din nou, fapt ce reprezinta un pas inapoi, dupa decenii de progrese reale", a declarat Obama, adaugand ca "acest lucru nu era inevitabil. Aceasta este o alegere pe care Rusia presedintele (rus Vladimir) Putin au facut-o".
Recent, Trezoreria americana a anuntat ca Statele Unite au adoptat marti noi sanctiuni financiare impotriva Rusiei pentru rolul ei in criza din Ucraina, plasand pe lista neagra americana trei banci rusesti.
Astfel, Statele Unite le interzic americanilor sa efectueze anumite tranzactii cu VTB, a doua banca din Rusia, cu Banca Moscovei, care este una dintre filialele sale, si cu Banca Agricola ruseasca, principalul creditor al agriculturii Rusiei.
Sanctiunile americane vizeaza, de asemenea, un grup de santiere navale care se ocupa de constructia de submarine si tancuri petroliere.
La randul ei, Uniunea Europeana a adoptat marti, pentru prima data, o importanta serie de sanctiuni economice contra Rusiei, pentru a-l constrange pe presedintele Vladimir Putin sa nu mai sustina actiunile destabilizatoare din Ucraina.
Sanctiunile vizeaza blocarea accesului la pietele financiare europene, interzicerea vanzarilor de armament, comertul cu tehnologii sensibile si cu bunuri de uz militar si civil. In plus, Bruxellesul a decis blocarea activelor a patru oameni de afaceri rusi apropiati ai presedintelui Vladimir Putin, acuzati ca beneficiaza de anexarea Crimeei.
In opinia lui Obama, faptul ca europenii, care au legaturi stranse cu Rusia, au adoptat aceste masuri demonstreaza ca "rabdarea Europei fata de presedintele Putin, ale carui cuvinte nu sunt urmate de fapte, scade". Mediafax.ro

uniunea europeana vladimir putin
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0995 (s) | 22 queries | Mysql time :0.030615 (s)