News Flash:

Ati pregatit GHETUTELE? La noapte vine MOS NICOLAE! Traditii si obiceiuri pentru aceasta zi atat de indragita de copii. Iata LEGENDA lui Mos Nicolae

5 Decembrie 2014
1141 Vizualizari | 0 Comentarii
Cati dintre voi nu asteptati cu emotie dimineata de 6 decembrie sa vedeti ce gasiti in ghete?

Daca am fost cuminti Mos Nicolae ne rasplateste cu daruri multe, iar daca am fost neascultatori si rai drept recompensa vom primi doar o nuielusa.

In traditia romaneasca se spune ca nuielusa care se pune in ghete trebuie sa fie de mar. Daca, pusa in apa, aceasta infloreste pana la Craciun, legenda spune caSfantul Nicolae a mijlocit iertarea celui atins de nuielusa. De asemenea, cel care se va lovi cu nuielusa peste picioare va fi ferit de dureri si va fi voinic, energic si sanatos in anul ce va veni.

In spatele aurei mitologice insa, Sfantul Nicolae a trait cu adevarat iar legendele despre el nu sunt doar simple povesti.

Se stie ca Sfantul Nicolae s-a nascut in Orientul Mijlociu, in apropiere de Bethleem, si a trait in secolul 4. A fost cardinal de Myra (oras bizantin aflat acum pe teritoriul Turciei) si recunoscut ca sfant la inceputul anilor 500, cunoscut pentru credinta, dragostea pentru copii si actiunile sale umanitare.

Nicolae provenea dintr-o familie instarita, iar la moartea parintilor a mostenit intreaga avere, pe care s-a hotarat sa o foloseasca in scopuri umanitare si sa-i ajute pe cei nevoiasi. Se spune ca Sfantul Nicolae a savarsit nu mai putin de 21 de miracole.

Legenda lui Mos Nicolae

De mic copil, Nicolae era foarte credincios, bland si ascultator fata de parintii sai. Ii placea sa-si stie totdeauna trupul ingrijit si sufletul curat si cu multa dragoste ii ajuta pe cei saraci, facandu-le daruri folositoare.

De-a lungul secolelor, povestea Sfantului Nicolae a cunoscut numeroase versiuni amuzante si uneori nastrusnice. Una dintre cele mai cunoscute legende insa este a celor trei surori, fetele unui nobil sarac, care, din cauza situatiei financiare precare nu se puteau marita.

Se spune ca atunci cand fata cea mare a ajuns la vremea maritisului, Sfantul Nicolae a lasat noaptea, la usa casei lor, un saculet cu aur. Povestea s-a repetat si in cazul cele de-a doua fete, dar cand a venit vremea mezinei, Mosul a fost surprins de tatal fetelor.

Ca sa nu mai fie vazut, se spune ca Sfantul Nicolae s-a urcat pe acoperis si a dat drumul saculetului prin hornul casei, intr-o soseta pusa la uscat.

Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae sub forma a trei bile de aur.

Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta

In mod traditional, in noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii, dar si adultii isi pun ghetutele lustruite la usa pentru ca Mosul sa le umple cu daruri.

Inainte, copiii din manastiri agatau sosetele la usa cu scrisori pentru Sfantul Nicolae in care se laudau cat de cuminti au fost.

La sate ziua de 6 decembrie este considerata data inceperii iernii si se spune ca in aceasta zi va ninge, caci Mos Nicolae isi scutura barba lunga si alba.

In vestul tarii, sarbatorile de Craciun incep de la Sf. Nicolae, cand fetele se aduna in grup, inca din seara de 5 decembrie si framanta placintele care vor fi unse cu ou, pentru a doua zi. Doar la 9 fix seara, niciun minut mai devreme sau mai tarziu, navalesc flacaii si se incinge petrecerea.

In Olanda, Mosu’ calatoreste pe un vapor care soseste in ziua de 6 decembrie. El are o carte mare care ii spune ce copii au fost cuminti. Cei cuminti sunt rasplatiti cu daruri, iar cei obraznici sunt luati de asistentul sau, Black Peter.

In Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare, insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez, scrie bravonet.ro.

In Italia, Mos Nicolae apare sub forma unei zane imbracata in negru care ofera dulciuri si jucarii copiilor, insa abia  pe 6 ianuarie.

In Germania, Mosu’ este vazut ca un batran care poarta un sac in spate si o nuielusa in mana. Iar, ae langa ghetute, copiii pregatesc si o scrisoare in care isi astern toate dorintele, dar si cativa morcovi pentru caii mosului.

In Franta, cei mici lasa pentru Mosul Nicolae un pahar de vin, iar pentru magarusul lui morcovi si putin zahar. In ziua de 6 decembrie, copiii primesc ciocolata, turta dulce, fructe si trimit scrisori rudelor pentru a le ura sarbatori fericite.

ghete mos nicolae sfantul nicolae nuielusa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1197 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007950 (s)