News Flash:

Astazi este Ziua Pompierilor

13 Septembrie 2015
1161 Vizualizari | 0 Comentarii
pompieri smurd
Ziua Pompierilor se sarbatoreste la 13 septembrie, incepand cu anul 1953, in amintirea actului eroic al pompierilor militari, condusi de locotenentul Pavel Zaganescu in lupta din Dealul Spirii, impotriva trupelor otomane, pentru apararea revolutiei de la 1848.
In aceasta zi, trupele otomane conduse de generalul Fuad Pasa au intrat in Bucuresti, in timp ce cele tariste inaintau spre Capitala dinspre Focsani. Pentru a stavili interventia militara straina, populatia Bucurestilor a iesit in calea otomanilor la Cotroceni, incercand sa opreasca ocuparea Capitalei.
O delegatie formata din revolutionari, fosti membri ai guvernului provizoriu, a incercat, la randu-i, sa trateze ocolirea Capitalei. Fuad Pasa a refuzat orice negocieri, i-a arestat pe revolutionari, inaintand pe trei coloane spre centrul orasului.
In fata garnizoanei Regimentului II din Dealul Spirii, Fuad Pasa a avut noi incidente. Colonelul Radu Golescu a refuzat sa evacueze cladirile. In pline parlamentari, spre garnizoana se indrepta compania de pompieri, condusa de capitanul Pavel Zaganescu. Desi turcii s-au obligat sa le permita accesul in spatiul Regimentului II, au avut loc altercatii intre turci si romani si pe Dealul Spirii s-a dat o batalie sangeroasa ramasa in istorie sub denumirea de ''baia de sange de la Bucuresti''.
Fuad Pasa si generalul Duhamel au ocupat militar capitala. In acest fel, era infranta revolutia romana in Tara Romaneasca.
AGERPRES

ziua pompierilor fuad pasa
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1315 (s) | 32 queries | Mysql time :0.004732 (s)