News Flash:

Astazi este celebrata Ziua Mondiala a Meteorologiei

23 Martie 2014
1121 Vizualizari | 0 Comentarii
Ziua Mondiala a Meteorologiei
Peste 190 de țări aniversează, duminică, 23 martie, 64 de ani de la prima atestare a Zilei Mondiale a Meteorologiei, tema aleasă pentru acest an fiind 'Apă și energie, vreme și climă: implicarea tinerilor pentru un viitor sustenabil'. Evenimentul marchează, în același timp, mai bine de jumătate de secol de activitate a Programului Veghea Meteorologică Mondială, la care au aderat majoritatea țărilor, și face parte din seria de acțiuni întreprinse la nivel global de către Organizația Mondială de Meteorologie /OMM/ și comunitatea meteorologică.

În cadrul conferinței OMM din iulie 2006, de la Espoo-Finlanda, intitulată 'Adaptarea la variabilitatea și schimbarea climei — înțelegerea incertitudinilor și managementul riscurilor', s-a evidențiat faptul că, deși clima este într-adevăr o resursă, oamenii sunt foarte vulnerabili la variabilitatea și schimbarea acesteia.

 

Potrivit datelor OMM, 2010 a fost cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteorologice, situându-se la același nivel cu anii 1998 și 2005, întrucât diferențele relative dintre cei trei ani se află în marja de eroare admisă. În plus, în deceniul 2001-2010, media temperaturii globale a fost cu aproximativ o jumătate de grad mai mare decât media perioadei 1961-1990, fiind, în același timp, cea mai ridicată medie a unui deceniu de la începerea observațiilor climatice instrumentale.

 

O altă analiză întocmită de către forul mondial arată că, în ultimii peste 30 de ani, dezastrele naturale au costat viața a peste două milioane de oameni și au cauzat pagube economice estimate la mai mult de 1,5 trilioane dolari SUA. Aproape 90% dintre aceste dezastre, 70% dintre victime și 80% dintre pierderile economice au fost provocate de hazarde legate de vreme, climă și apă, așa cum sunt ciclonii tropicali, creșterea nivelului apei în situații de furtună, valurile de căldură, secetele, inundațiile, precum și epidemiile legate de inundații.

Ziua Mondială a Meteorologiei aniversează intrarea în vigoare a Convenției care a creat OMM, pe data de 23 martie 1950, fosta Organizație Meteorologică Internațională /OMI/, înființată la primul Congres Meteorologic Internațional de la Viena, din septembrie 1873.

AGERPRES

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.0938 (s) | 23 queries | Mysql time :0.033063 (s)