News Flash:

Aspirina. 10 modalitati mai putin cunoscute de utilizare a acestui medicament

21 Martie 2016
4744 Vizualizari | 0 Comentarii
aspirina pisata
Aspirina este utilizata pe scara larga in special pentru tratarea racelilor, a durerilor de cap si a altor afectiuni minore. Procesul chimic care a stat la baza fabricarii aspirinei a fost descris de chimistul german Felix Hoffman in anul 1897.Ingredientul activ din aspirina, acidul acetilsalicilic, este un compus sintetic care are la baza salicilina, substanta care se găaseste in anumite plante, cum ar fiscoarta de salcie alba

Iata cateva utilizari mai putin cunoscute ale aspirinei:

Scoaterea petelor de transpiratie
Pata de transpiratie de pe rochia sau camasa alba se poate scoate usor daca incercati aceasta metoda: zdrobiti 2 tablete de aspirina si amestecati praful obtinut cu 1/2 cana de apa calda. Inmuiati partea patata a articolului de imbracaminte in solutie si lasati o astfel 2-3 ore.

Scoaterea petelor de oua de pe haine
V-ati patat cu ou crud pe haine in timp ce gateati? Mai intai incercati sa curatati cat puteti de bine, apoi spalati cu un burete inmuiat in apa calduta ceea ce a mai ramas. Nu folositi apa fierbinte, deoarece aceasta va intari oul in material. Daca metoda prezentata mai sus nu va curata complet pata, amestecati apa cu drojdie de vin si adaugati o aspirina pisata, intindeti pasta obtinuta pe pata si lasati-o sa actioneze 30 de minute. Clatiti bine cu apa calduta si, cu putin noroc, pata de ou va disparea.

Reimprospatarea culorii parului
Inotul intr-un bazin cu clorurata poate avea un efect neplacut asupra culorii parului deschis la culoare. Puteti sa va reimprospatati nuanta de par folosind o solutie obtinuta prin dizolvarea a 6-8 tablete de aspirina intr-un pahar cu apa calda. Masati-va parul cu solutia respectiva si lasati-o sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi clatiti.

Calmarea intepaturilor de insecte
Pentru a reduce inflamatia provocata de intepaturile tantarilor sau albinelor, umeziti-va pielea si puneti o aspirina pe intepatura, in cazul in care sunteti alergic la intepaturile de albine sau aveti probleme de respiratie, urmate de dureri abdominale sau ameteli, apelati de urgenta la un medic.

Tratarea bataturilor

Pentru a inmuia bataturile intarite de la picioare, folositi 5-6 tablete pisate de aspirina. Preparati o pasta din aspirinele zdrobite amestecate cu cate 1/2 lingurita de suc de lamâie si de apa. Aplicati pasta pe zona afectata, apoi infasurati piciorul intr-un prosop cald si acoperiti-1 cu o punga de plastic. Scoateti punga si prosopul dupa 10 minute si frecati batatura cu o piatra ponce.

Indepartarea negilor

Se aplica o cantitate generoasa de aspirina pisata pe zonele cu probleme si se acopera cu un plasture. Se foloseste zilnic, pana cand negul dispare.

Eliminarea matretii

Daca matreata va da batai de cap, puteti sa scapati de ea astfel: pisati 2 tablete de aspirina si apoi adaugati-le la cantitatea de sampon pe care o folositi de obicei. Lasati amestecul sa actioneze 1-2 minute, apoi clatiti bine si spalati din nou cu sampon.

Uscarea cosurilor

Chiar si aceia dintre noi care au trecut de mult de adolescenta mai pot avea ocazional cate un cos. Tratati aceste cosuri cu o aspirina pisata, amestecata cu putina apa. Pasta obtinuta se aplica pe cos si se lasa sa stea cateva minute inainte de a o spala cu apa si sapun. 

Efectul va fi acela de a reduce roseata si de a diminua durerea. In cazul in care cosul persista, repetati procedura de mai multe ori, pana cand va disparea complet.

Pastrarea indelungata a florilor in vaza

lata o metoda verificata de pastrare a trandafi­rilor si a altor flori proaspete pentru un timp cat mai indelungat: puneti o aspirina zdrobita in apa, inainte de a aseza florile in vaza. Alte substante care se pot adauga in apa vazelor cu aranjamen­te florale sunt multivitaminele, o lingurita de zahar, un praf de sare sau bicarbonat de sodiu. Nu uitati sa schimbati apa la cateva zile.

Ajutor in gradina

Unii gradinari piseaza aspirine pentru ca apoi sa foloseasca praful obtinut ca agent de crestere a radacinii plantelor sau le amesteca cu apa, solutia fiind folosita la tratamentul antifungic al solului. 
Atunci cand folositi aspirina in cazul plantelor trebuie sa fiti foarte atenti, deoarece o cantitate mare poate arde radacinile sau poate provoca alte daune verdeturilor. in cazul tratarii solului, dozajul normal ar trebui sa fie de o jumatate de tableta sau o aspirina intreaga la 1 litru de apa.

aspirina acidul acetilsalicilic salicilina tratarea bataturilor
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1108 (s) | 32 queries | Mysql time :0.005034 (s)