News Flash:

Asociatiile cer solutii pentru asigurarea tratamentului bolnavilor de TBC, indiferent de asigurare

10 Iulie 2017
887 Vizualizari | 0 Comentarii
vaccin2
Mai multe asociatii au transmit o scrisoare deschisa catre prin care cer Ministerului Sanatatii convocarea unei intalniri de urgenta pentru a identifica solutii astfel ca bolnavii de TBC sa beneficieze de diagnostic si tratament, indiferent de asigurare sau de de existenta unui act de identitate.
"In implementarea activitatilor proiectului am intampinat in mod repetat dificultati in accesul la tratament (pentru HIV, pentru alte boli infectioase, pentru cazuri de urgente psihiatrice sau chirurgicale, pentru TBC) al persoanelor din grupuri de risc care nu au asigurare de sanatate, sau au asigurare, dar si-au pierdut cardul de sanatate sau care nu detin act de identitate valid", se arata in scrisoarea deschisa transmisa ministerului Sanatatii, ministerului Muncii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Institutului National de Sanatate Publica, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti si Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti.
Asociatiile exemplifica prin cazul pacient cu TBC activ, fara carte de identitate si card de asigurat, internat la un spital de pneumologie din Bucuresti, care s-a externat la cerere pe 4 iulie 2017, pe fond de dependenta de droguri si probabil afectiuni psihiatrice adiacente dependentei, fara sa-si incheie tratamentul. Prin urmare, deorece pacientul nu are nici buletin, nici card de asigurat, desi acesta figura in sistem ca fiind asigurat, spitalul nu poate solicita decontarea cheltuielilor de spitalizare.
"Pacientul, cu sprijinul ARAS, a depus o cerere de carte de identitate provizorie la o sectie de politie din Bucuresti si, desi ARAS a facut toate eforturile pentru urgentarea demersurilor legale, acest lucru nu a fost posibil din cauza unor bariere de ordin legislativ si procedural. Legea obliga agentul de politie sa identifice persoana fara adapost pe teren, dar este, desigur, cvasiimposibil ca un om fara adapost sa stea 24 de ore in acelasi loc. Cu atat mai putin este probabil sa stea intr-un loc, pentru a fi identificata, o persoana dependenta de droguri(...) Trebuie retinut si faptul ca termenul de eliberare a unei carti de identitate este de 30 de zile, iar in regim de urgenta, de 14 zile. Un spital nu isi va putea deconta cheltuielile daca ingrijeste un pacient in intervalul de timp in care acesta nu detine o carte de identitate, chiar daca pacientul are o boala transmisibila", potrivit sursei citate.
Astfel, procedura de decontare pune piedici ingrijirii medicale si prevenirii transmiterii bolilor transmisibile, acuza semnatarii scrisorii deschise.
"Avand in vedere gradul de periculozitate al transmiterii TBC in populatia generala prin ingreunarea accesului la servicii pentru aceste categorii de pacienti, solicitam Ministerului Sanatatii sa convoace rapid o intalnire cu responsabili din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti, Institutului National de Sanatate Publica, Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, spitalelor de pneumoftiziologie si de boli infectioase din Bucuresti, Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, Directiei Generale de Evidenta a Persoanelor Municipiului Bucuresti, si al organizatiilor neguvernamentale care activeaza in domeniu. Aceasta va viza identificarea unor solutii viabile pentru asigurarea accesului de urgenta al pacientilor cu TBC la servicii de diagnostic si tratament, indiferent de statusul de asigurat al pacientului sau de existenta unui act de identitate (CNP), precum si pentru asigurarea decontarii cheltuielilor de spitalizare cu acesti pacienti", se mai arata in documentul citat.
Asociatiile spun ca dificultatile institutionale, procedurale si legale vor fi comunicate forurilor internationale de resort, respectiv Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Programului Comun al Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor - si finantatorului programului, respectiv Fondului Global de Lupta Impotriva SIDA, Tuberculozei si Malariei.
Scrisoarea este semnata de Asociatia Romana Anti-SIDA, Alianta pentru Lupta Impotriva Alcoolismului si Toxicomaniilor (ALIAT), Fundatia PARADA si Fundatia Romanian Angel Appeal. Mediafax.ro
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1274 (s) | 43 queries | Mysql time :0.007430 (s)