Timișoara City Marathon powered by UPT a reunit duminică aproximativ 1.500 de sportivi din 13 țări, care au participat la maratonul ce s-a încheiat în Piața Victoriei.
„Trăim istoria, ne proiectăm viitorul în fiecare pas!” a fost motto-ul sub care s-a desfășurat competiția, reflectând parteneriatul dintre Universitatea Politehnica Timișoara și Asociația Alergotura în organizarea acestui eveniment, ce îmbină două tradiții fundamentale ale Timișoarei: sportul și educația.
„Istoria Timișoarei, promovată de Alergotura la Timisoara City Marathon, alături de energia inovatoare și pasiunea cu care UPT proiectează viitorul au creat un spațiu în care istoria și viitorul s-au întâlnit într-o armonie perfectă. 18 octombrie este ziua în care, în 1716, Eugeniu de Savoya intra în Timișoara în fruntea armatei sale, după ce eliberase orașul de sub stăpânirea otomană, iar Timișoara City Marathon a ținut să aducă astfel un omagiu nașterii Timișoarei moderne, la care, ulterior, și Politehnica și-a adus o importantă contribuție”, declară reprezentanții UPT.
Astfel, nu este întâmplător că cele patru curse ale Timișoara City Marathon au fost numite pentru a evoca momente istorice ale Cetății Timișoarei:
Maratonul „Cavalerii Cetății” („Numai un cavaler demn de rolul său poate pătrunde în Cetatea Timișoarei după o cursă de 42,2 km”)
Semimaratonul „Eugeniu de Savoya” („Un prinț hotărât, pregătit să elibereze Cetatea Timișoarei”)
Crosul „Poarta Forforosa”, 10 km („Locul în care Eugeniu de Savoya a intrat victorios în cetate ne ilustrează frumusețea și povestea monumentelor istorice din capitala Banatului”)
Crosul „Batalionul Banat”, 4 km („Batalionul Banatului simbolizează apartenența la un ideal, o armată și implicarea indiferent de rang, condiție fizică sau vârstă”)
Pentru a adăuga un plus de autenticitate, Asociația Reconstituiri Istorice Timișoara a participat la eveniment îmbrăcată în uniformele militare de epocă și a dat startul curselor folosind un tun similar celor utilizate de Eugeniu de Savoya în timpul campaniilor sale. Startul maratonului a avut loc în localitatea timișeană Otelec, iar primul alergător, Bogdan Ibănescu, a ajuns în Piața Victoriei, la linia de sosire, după 2 ore și 39 de minute. Pentru celelalte curse, startul s-a dat din Piața Victoriei, același loc fiind și linia de sosire.
© 2024 - BZT.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1267 (s) | 32 queries | Mysql time :0.009229 (s)
Comentarii (0)