Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 23 ore
 41    0

Ministrul de Interne, raport despre miting I Sunt deschise 21 de dosare penale/ In MAI se face verificare interna: Au fost depistate 5 situatii de comitere a unor ABUZURI/ Carmen Dan ataca serviciile

carmen dan mv 465x390

Ministrul Afacerilor Interne a anuntat, duminica, ca in urma violentelor de la mitingul din 10 august au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a mai declarat ca la nivelul ministerului a fost declansata o verificare interna, in urma careia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri impotriva unor persoane care nu au comis violente. Totodata, ministrul a spus ca informatiile primite inainte de 10 august de la servicii nu au aratat o situatie de criza si ca toate datele obtinute vor fi transmise Parchetului. Dan a mai vorbit despre arma furata si a prezentat un top al manipularilor, care ar fi avut loc dupa protest.
Carmen Dan, despre miting: Sunt deschise 21 de dosare penale, 3 cu autori necunoscuti

Ministrul Afacerilor Interne a anuntat ca, in urma violentelor de la mitingul din 10 august, au fost deschise 21 de dosare penale, dintre care trei cu autor necunoscut. Carmen Dan a anuntat ca sunt cercetate 20 persoane, dintre care trei au fos arestate si doua sunt sub control judiciar

„Astazi mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau sa fie foarte clar de la bun inceput, acest raport nu are rolul de a stabili vinovatii. Noi nu suntem o instanta de judecata. Incep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari. Nu am nicio ezitare sa prezint acest raport comisiilor de aparare din Parlament sau in CSAT. Daca s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de aparare a Camerei Deputatilor, va spun ca nu am primit nicio invitatie pana in prezent, dar sunt dispusa sa particip”, a declarat ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a precizat ca au fost deschise nu mai putin de 21 de dosare penale pana in acest moment.


„Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar doua puse sub control judiciar. Politia si Jandarmeria va asigur ca au lucrat in toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, insa au avut la dispozitie doar doua zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informatii si date obtinute in aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiti de filmari”, a completat Dan.

Ministrul de Interne: In MAI se face verificare interna. Au fost depistate 5 situatii de comitere a unor abuzuri

Ministrul de Interne a declarat ca la nivelul ministerului a fost declansata o verificare interna, in urma careia au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri impotriva unor persoane care nu au comis violente. Carmen Dan a anuntat ca toate datele obtinute vor fi transmise Parchetului.

„Pana acum, Jandarmeria a identificat sute de persoane care au comis violente. Ele se afla acum in proces de identificare. A fost inceputa o verificare interna si au fost identificate 5 fapte de comitere a unor abuzuri impotriva unor persoane care nu au comis violente. Aceste cercetari vor continua si vom transmite Parchetului toate datele obtinute.Nu a existat un organizator care sa-si asume responsabilitatea legala. Legea reglementeaza si adunarile publice spontane, dar nu am fost intr-o astfel de situatie. Acest protest a fost anuntat in spatiul public si in mass-media. Acest raport are 90 de file si e clasificat secret de serviciu. Natura clasificata este data de faptul ca informatii date vizeaza date solicitate unor institutii”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat ca, din cauza naturii clasificate a raportului, unele date din acesta nu vor fi facute publice.

Dan, atac la servicii: Informatiile primite inainte de 10 august nu au aratat o situatie de criza

Carmen Dan a spus ca informarile venite de la servicii referitoare la mitingul din 10 august au avut caracter general si nu au aratat o situatie de criza care, prin complexitate, sa ameninte situatia politica sau sociala.

„In completarea si sprijinul activitatilor deja derulate de MAI, dupa protest am solicitat acelorasi institutii, date informatii. In legatura cu activarea Centrul National de Ordine Publica, precizeze ca informatiile primite anterior datei de 10 august nu au dat o situatie de criza care, prin complexitate, sa ameninte situatia politica, sociala, asa cum prevede Hotararea 1052/2014”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul Afacerilor Interne a precizat ca, din aceasta cauza, nu s-a impus activarea Centrului National de Ordine Publica.

Carmen Dan a precizat ca cel care a condus misiunea a fost maiorul Laurentiu Cazan, care a avut la dispozitie efective de jandarmi si din Craiova, Bacau, Constanta sau Ploiesti.

Ministrul prezinta un top al manipularilor: Femeia prezentata iesind din spital e o colega a jandarmeritei ranite

Ministrul Afacerilor Interne a prezentat mai multe informatii despre miting pe care le-a catalogat drept manipulari. Printre acestea, se numara si cea privind iesirea femeii jandarm din spital sau faptul ca fortele de ordine ar fi batut o femeie in scaun cu rotile.

„Jandarmeria trimisa in punctul de frontiera sa previna oamenii sa vina la protest, fapt ce a dus la aglomerarea foarte mare. In realitate, punctul de trecere al frontierei Bors a fost tranzitat de 8.359 cetateni romani si straini, unii turisti, nu care aveau scopul de a veni la protest”, a fost prima informatie pe care Carmen Dan a catalogat-o drept manipulare.

De asemenea, ministrul a precizat ca informatiile vehiculate in spatiul public potrivit carora fortele de ordine ar fi batut o femeie in scaun cu rotile sunt false.

„Au fost prezentate informatii potrivit carora jandarmii au batut o persoana in scaun cu rotile. Este regretabil si josnic faptul ca sunt folosite persoane in scaunul cu rotile. Imaginile arata ca aceasta s-a aruncat pur si simplu din carucior", a completat Dan.

Tot drept manipulare a fost etichetata si informatia potrivit careia jandarmii ar fi batut un pensionar. „Un pensionar a fost batut fara mila de jandarmi. In realitate, barbatul a atacat jandarmii in dispozitiv. Ulterior i s-a intocmit dosar penal pentru ultraj”, a spus ministrul Afacerilor Interne.

Carmen Dan a declarat ca au fost si instigatori printre manifestanti, care indemnau la violenta asupra fortelor de ordine. "Malin Bot sau altii instigau sa ia armele jandarmilor si sa ii impuste in cap”, a spus Carmen Dan.

„In Piata au fost manifestanti pasnici pe care Jandarmeria i-a acoperit cu gaze. Au fost doar 2-3 violenti. Procurorul prezent in Piata a notat ca, in jurul orei 16.00, aproximativ 1.000 de persoane se manifestau violent la adresa protestatarilor pasnici, cat si a jandarmilor. Alta manipulare. Cei doi jandarmi lasati in urma. Jandarmii faceau parte dintr-o trupa menita sa intervina in zona fast food, in urma unui apel la 112. Tanara a cazut. Colegul ei a inercat sa o ajute sa se ridice”, a declarat ministrul.

Carmen Dan a precizat ca in imaginile transmise de la spitalul unde a fost internata femeia jandarm agresata la miting aparea de fapt colega acesteia, nu ea.

„In realitate, femeia prezentata este colega celei agresate. Traumatism coloana cervicala a fost primul diagnostic. Ulterior, in urma investigarii computer tomograf, a fost schimbat diagnosticul. Cum v-ati fi asteptat sa iasa Stefania din spital. Erati fericiti daca iesea in scaunul cu rotile?”, a intrebat ministrul.

Printre datele pe care Carmen Dan le-a catalogat drept manipulari s-a numarat si fotografia cu jandarmul aflat fata in fata cu sora sa, plangand impreuna, ce a fost prezentat ca fiind din Piata Victoriei. Ministrul spune ca, in realitate, era vorba de o imagine la un miting din Sofia din 2013. Totodata, si informatia potrivit careia s-ar fi incercat oprirea oamenilor sa ajunga cu trenurile sau microbuzele in Bucuresti este falsa, a mai spus ministrul.

Dan: Nu am avut informatii ca cei care au organizat acest gen de actiuni au pregatire paramilitara

Carmen Dan a declarat, referitor la comunicarea cu serviciile de informatii, ca MAI nu a detinut date care sa releve o stare de risc la institutii fundamentale ale statului, precizand ca nu a stiut cei care au organizat acest gen de actiuni au pregatire paramilitara.

„As vrea sa amintesc un episod, candva la inceputul mandatului meu, cand dintr-o eroare asumata, am stabilit ca MAI va avea o comunicare foarte buna cu partenerii din structurile de informatii. Atunci s-a discutat despre faptul ca la mine nu ajunsese o informare. Am spus si sambata, dupa protestul de vineri, ca a existat o comunicare corecta cu structurile de informatii. S-au solicitat si s-au transmis informatii. Am facut precizarea azi ca toate serviciile au comunicat, dar caracterul acestor informatii nu au indus idea ca ne putem astepta la evenimente, fapte, care pot constitui un pericol pentru integritatea statului. Eu nu pot sa devoalez public in ce au constat aceste informatii. Pot sa spun, cu toata taria ca a exista un schimb de informatii si nici noi, MAI, nu am detinut date care sa releve acest atac sau o stare de risc la institutii fundamentale ale statului”, a declarat Carmen Dan, la Antena 3.

Ministrul Afacerilor Interne a mai declarat ca a constatat, din concluziile raportului asupra violentelor protestatarilor, ca a existat un mod organizat de actiune.

„Este o schimbare inedita in plan national, fata de alte evenimente de genul acesta. E un an si jumatate de cand ne confruntam cu astfel de manifestatii publice. Le gestioneaza Jandarmeria. Spun ca este o schimbare. Totodata, fac afirmatia ca eu nu am avut informatii ca cei care au organizat acest gen de actiuni au pregatire paramilitara sau sunt specializati in genul acesta de actiuni, de violente. Insa nu am putut sa nu constat, din detaliile raportului, ca a existat un mod organizat de actiune”, a mai declarat Carmen Dan.

In ceea ce priveste femeia in caruciorul cu rotile care ar fi fost prezentata ca fiind lovita de fortele de ordine, ministrul a precizat ca, din informatiile din spatiul public, aceasta ar fi fina lui Sandi Matei, unul dintre liderii miscarii #rezist. „Putem analiza si modul de a te folosi de aceste persoane cu handicap tocmai pentru a pune in scena actiuni violente”, a completat Carmen Dan. Mediafax

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu