Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 16 ore
 51    0

Au trecut 32 de ani de la accidentul centralei Cernobîl! Ce au descoperit recent cercetatorii

sd13

La 32 de ani de la dezastrul nuclear, oamenii de stiinta americani au descoperit ca expunerea la radiatii a copacilor din zona centralei de la Cernobil are efecte asupra acestora chiar si dupa aproape trei decenii de la evacuarea zonei.

Pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea s-a produs cel mai grav accident nuclear din istorie. Centrala electrica se afla in apropiere de orasul parasit Pripiat, Ucraina. La scurt timp de la producerea exploziei, un nor de precipitatii radioactive s-a indreptat spre partile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei si partile estice ale Americii de Nord.

Suprafete mari din Ucraina, Belarus si Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane.

Potrivit rezultatelor testelor, cei mai afectati sunt copacii mai tineri.

“Rezultatele sunt similare cu cele ale unor studii anterioare bazate pe mai putine mostre”, explica Tim Mousseau, coordonatorul echipei care a mers la Cernobil pentru a realiza acest studiu, adaugand totodata ca accidentul nuclear a dus si la aparitia unor mutatii genetice la nivelul copacilor.


Un videoclip aparut de curand pe YouTube ne prezinta orasul ucrainean Pripiat pe timp de iarna. Acesta se afla langa Cernobil, localitatea unde a avut loc explozia reactorului nuclear.

Anul acesta s-au implinit 32 de ani de la dezastrul de la dezastrul de la Cernobil. Acesta s-a petrecut in aprilie 1986 si a afectat Ucraina si tari din jurul acesteia pe o raza foarte mare.

Pe circa 100.000 de kilometri patrati pamantul si apele au fost contaminate cu substante radioactive si ar avea nevoie de 20.000 de ani ca sa isi revina.

Galerie Video

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu