Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 42 minute
 16    0

Acest teritoriu este interzis in Romania! Desi este de o frumusete rara, nu poate fi locuit si nimeni nu are voie să-l viziteze

teritoriu

In tara noastra exista o insula de o frumusete unica in lume care este ferita de ochii curiosi ai lumii, nimeni neavand voie sa puna macar piciorul acolo.

Guvernul Romaniei a interzis popularea insulei Sacalin, un petic de uscat care se intinde pe circa 21.000 de hectare situat in Marea Negra, pentru a evita poluarea unui taram ce pare parca desprins din alt lume.

Insula Sacalin este de dimensiunile Capitalei Romaniei, dar eclipseaza lumea stiintifica prin varietatea de pasari care poposesc aici. 229 de specii rare care salasluiesc in mijlocul unei faune nemaiintalnite nicaieri in lume. Sute de specii de plante rare.

Bucata de pamant s-a format acum 150 de ani. Desi initial au fost doua insulite, Sacalinu Mare si Sacalinu Mic, cu timpul, acestea s-au unit formand ceea ce astazi este un teritoriu unic, lung de 210 kilometri patrati, potrivit datelor furnizate de Rezervatia Deltei Dunarii.

Insula este situata in Marea Neagra, aproape de coasta romaneasca, in dreptul bratului Sfantu Gheorghe.

Pe aceasta insula se gasesc colonii rare de chire de mare si pelicani creti, specii care isi petrec tot anul in aceasta zona. In apele din apropiere se regasesc sturioni si plante rare, precum varza de mare sau canarul baltii

Exista doua zone unde se produce avansarea Deltei in mare: una porneste de la Sfantu Gheorghe spre Insula Sacalin si probabil ca in zece ani se va inchide, formand un nou lac, iar alta este la nord de Sulina.

Insula Sacalin nu trebuie confundata cu insula Sahalin, cea mai mare insula ruseasca, situata in nordul oceanului Pacific.

Citeste si...

Comentarii

+ Adauga Comentariu