Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 19 ore
 37    0

Mihail Vlasov, interceptat cand cerea mita. Vlasov spunea ca la "sorocul pronuntarii" se va intampla "ce trebuie"

vlasov
Mihail Vlasov a fost interceptat cand cerea mită de la Gheza Iosif Petroczki, care l-a denunÅ£at că i-a cerut mită un milion de euro, preÅŸedintele CCIR spunand-i că atunci cand vine "sorocul pronunţării" în dosarul de arbitraj, "ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla".

PreÅŸedintele Camerei de ComerÅ£ ÅŸi Industrie a Romaniei (CCIR), Mihail Vlasov, suspendat din funcÅ£ie, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, în 19 martie, de Curtea de Apel BucureÅŸti, în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut un milion de euro de la un om de afaceri, pentru a-l ajuta să caÅŸtige un dosar de arbritraj. Mihail Vlasov a fost denunÅ£at la DirecÅ£ia NaÅ£ională AnticorupÅ£ie de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, din industria de tipar, iar discuÅ£ia avută de cei doi, într-un restaurant din BucureÅŸti, în care Vlasov îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranÅŸe, pentru a-l ajuta să caÅŸtige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial InternaÅ£ional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaÅ£iilor din motivarea deciziei de arestare. Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenÅ£iile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki ÅŸi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum ÅŸi cererea reconvenÅ£ională avand ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaÅ£iilor din dosar. In luarea deciziei de arestare preventivă, judecătorul CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti a luat în considerare ÅŸi interceptărilor discuÅ£iilor ambientale dintre Vlasov ÅŸi Gheza Iosif Petroczki, din seara în care a a avut loc flagrantul.
La 18 martie, în jurul orei 20.00, Vlasov s-a întalnit cu Petroczki la restaurantul Hotelului Hilton. Vlasov era însoÅ£it de prietenul ÅŸi ÅŸoferul său, Onofrei Adrian Ioan, căruia îi spusese că merge la un meci de fotbal, însă pe drum i-a cerut să oprească autoturismul la Hotelul Hilton, pentru a se întalni cu o persoană despre care spunea că ar insista să discute cu el, se mai arată în motivare. Judecătorul CurÅ£ii de Apel BucureÅŸti a arătat, în documentul citat, că în ziua în care s-a întalnit cu Gheza Iosif Petroczki, Mihail Vlasov l-a întrebat dacă are la el prima tranşă din banii ceruÅ£i. Cand omul de afaceri i-a confirmat că are banii, Vlasov a spus că îl trimite pe ÅŸoferul lui să îi ia de la maÅŸină.
"Vlasov Mihai: Aveţi banii la dumneavoastră?

Petroczki Gheza Iosif: Da. E afară. Ii am în maÅŸină.

Vlasov Mihail: La maÅŸină, nu? Merge băiatu’ cu dumneavoastră. Să plecăm acuma...

Petroczki Gheza Iosif Da, bine.
Vlasov Mihail: Merge cu mine... merge băiatul ăla cu dumneavoastră.
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Åži ne mai întalnim doar data viitoare. Nu vorbim la telefon, nu mai da-Å£i telefon nici cu ...sneinteligibilt... niciodată, da?
Petroczki Gheza Iosif: Bine.
Vlasov Mihail: Bine domnu...", potrivit transcrierii interceptărilor, prezentate în dosarul în care procurorii au cerut arestarea lui Vlasov.
Potrivit motivării, ÅŸoferul lui Vlasov, martor în dosar, le-a povestit procurorilor că, în seara flagrantului, l-a însoÅ£it pe Petroczki la maÅŸina sa, "de unde a scos o sacoşă, pungă de culoare roÅŸie", spunandu-i să o ia ÅŸi "să o ducă la maÅŸina cu care venise".
In timpul discuÅ£iilor, Vlasov i-a spus lui Petroczki cum vrea să primească restul sumei cerute ÅŸi l-a atenÅ£ionat că trebuie să se poarte ca ÅŸi cum ei nu ar fi discutat nimic, iar cand o să vină "sorocul pronunţării", "ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla".
"Vlasov Mihail: Dacă veniţi prima dată cu ăia două sute, no.
Vlasov Mihail: Vorbim de… vorbim de jumătate din bani. Vorbim de jumătate, deja. TranÅŸa asta ÅŸi diferenÅ£a de trei sute la termenu’ viitor.
Petroczki Gheza Iosif: Deci, încă trei sute, termenu’ viitor?
Vlasov Mihail: Ä‚?
Petroczki Gheza Iosif: Deci… încă trei sute la termenu’ viitor?
Vlasov Mihail: La termenu’ viitor, da!
Vlasov Mihail: Normal. Dumneavoastră o vedeÅ£i de... ca ÅŸi cum noi nu ne-am discutat nimic. Dumneavoastră vă vedeÅ£i în mod normal ...sneinteligibilt... o continuare. Cand o să vină sorocul pronunţării o să ...sneinteligibilt... Asta-i... asta-i singura, asta e ceea ce trebuie să se întample, asta se va întampla". InstanÅ£a a mai arătat în motivare că întalnirea din 18 martie a avut loc după ce avocata lui Petroczki i-a spus acestuia că preÅŸedintele Camerei de ComerÅ£ ÅŸi Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov, vrea să îl cunoască, întrucat ar fi interesat de industria de tipar din Romania, ÅŸi nu cum a arătat inculpatul, "că denunţătorul dorea să-i vorbească". Prima întalnire dintre cei doi a avut loc în 13 martie, după o programare făcută de ÅŸefa cancelariei lui Vlasov, la sediul CurÅ£ii de Arbitraj. In acest context, Vlasov l-a întrebat pe Petroczki "dacă ÅŸtie că are proces, dacă este conÅŸtient că îl va pierde ÅŸi că va fi obligat să plătească suma de 4 milioane euro". Petroczki i-a spus lui Vlasov că pretenÅ£iile sale sunt nefondate, a mai scris judecătorul în motivare. "Din discuÅ£iile purtate între cei doi, a rezultat fără putinţă de tăgadă că inculpatul din prezenta cauză exercită o oarecare presiune asupra paratului reclamant, rezultand un interes personal constand în: «este puÅ£in important dacă pretenÅ£iile reclamanÅ£ilor sunt fondate sau nu», ideea e că o să fie «obligat la plata a 4 milioane euro», sens în care denunţătorul a fost întrebat dacă doreÅŸte să caÅŸtige procesul ÅŸi dacă da, atunci dacă este «dispus să contribuie»", potrivit motivării judecătorului. Petroczki i-a spus lui Vlasov că nu are decat suma solicitată prin cererea reconvenÅ£ională depusă la instanţă, însă pentru caÅŸtigarea procesului, preÅŸedintele suspendat al CCIR i-a solicitat un milion de euro. "InsistenÅ£ele inculpatului din cauză au fost clare, acesta impunandu-i practic denunţătorului să-i promită ca primă tranşă 500.000 euro, ce trebuiau remiÅŸi imediat, pentru ca, mai apoi, să procedeze la o înÅ£elegere, constand în aceea că, pană la termenul din 19.03.2014, să-i achite 200.000 euro, urmand să primească mai multe termene apoi, pentru a achita întreaga sumă de 1.000.000 euro, atrăgandu-i atenÅ£ia de a nu vorbi despre înÅ£elegere cu avocata", se mai arată în documentul citat. Decizia de arestare preventivă a fost contestată de Vlasov la instanÅ£a supremă, care o va lua în discuÅ£ie miercuri. Ziuadevest.ro

Citeste si...

26 Martie 2014
 1530    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu