Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 3 ore
 31    0

De ce este sanatos sa mananci condimentat?

condimentat
Este firesc sa nu putem accepta cu usurinta condimente sau gusturi prea indepartate de mancarea cu care suntem obisnuiti, dar este o idee minunata sa exploram gusturi noi, dintre care unele sunt cu adevarat terapeutice. Unele condimente au proprietati vindecatoare, antimicrobiene sau detoxifiante. 

Vei slabi mai usor

Pentru ca iuteala iti accelereaza metabolismul si iti creste caldura corporala, te ajuta sa consumi mai rapid caloriile pe care le ingerezi. Scortisoara, de pilda, iti echilibreaza nivelul glicemiei, astfel ca vei simti senzatia de satietate pentru mai mult timp. Alegerea unor condimente naturale te pot ajuta sa substitui alimente prea grase, pentru ca, nu-i asa, uram mancarea fada la gust, iar unele placeri gastronomice sunt calorii goale, fara nutrienti. Asa ca o masa plictisitoare poate deveni brusc apetisanta, gratie unor condimente. 

Poti sa te ajuti de condimente in inlocuirea altor substante nocive

Sarea si zaharul pot parasi incet incet alimentatia ta, daca ai grija sa nimeresti gusturi care sa ti se para mult mai tentante decat banalul dulce sau sarat. Asta poate conduce la eliminarea balonarii si la un tonus general mai bun, gratie nivelului constant al glicemiei. 

Iti accelerezi metabolismul

Capsaicina din ardeii iuti amplifica metabolismul, ceea ce conduce si la sporirea nivelului de energie. Efectul este unul pe termen mediu sau lung, astfel ca nu risti nici un efect yo-yo in dieta ta. 

Iti protejezi inima

Usturoiul, ghimbirul si scortisoara s-au dovedit arme valabile in lupta contra bolilor de inima.

Cardiologii sunt de parere ca anumite condimente sunt antioxidanti puternici, care dilueaza sangele si reduc posibilitatea aparitiei cheagurilor. Usturoiul micsoreaza si nivelul colesterolului din sange, precum si tensiunea. 

Iti rezolvi problemele cu sinusurile

Daca mananci iute, stii ca ti se elibereaza caile respiratorii. Caldura din iuteala desfunda sinusurile, ceea ce explica si aparitia lacrimilor si a nasului care curge atunci cand faci un exces. 

Condimentele iti pot prelungi viata

Conform unui studiu din revista Time, aceia care au consumat condimente de 1-2 ori pe saptamana au avut un risc cu 10% mai redus de a avea afectiuni fatale. Condimentele contribuie la evitarea bolilor cardiace, a tensiunii crescute si a altor amenintari la adresa sanatatii tale. 

Reduc anxietatea si stresul

Floarea pasiunii, turmericul si lavanda reduc anxietatea si stresul intr-un mod sanatos, care nu creeaza dependenta. Un aminoacid care se regaseste in ceai verde si negru reduce de asemenea anxietatea. 

sursa: eva.ro

Citeste si...

8 August 2017
 1133    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu