Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

Acum 15 ore
 40    0

Cum au ajuns romanii pe LISTA NEAGRA la centrul de transplant din Viena

prelevare
Reprezentantii centrului de transplant de la AKH Viena au transmis o scrisoare catre ministrul Sanatatii in care arata ca de acum inainte pacientii din Romania nu vor mai fi primiti la clinica pentru tratament. Anuntul a fost facut marti chiar de ministrul Sanatatii, Florian Bodog, care sustine ca spitalul nu avea dreptul sa denunte unilateral acest protocol si ca blocarea transplantului intr-un asemenea mod este „putin in afara legii”. Fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu il contrazice, insa, pe Bodog, aratand ca este vorba despre o „scrisoare de intentie” semnata cu Eurotransplant valabila pana la sfarsitul acestei luni si care ar fi trebuit innoita, dar de care autoritatile nu s-au preocupat pana acum.
Contactat de Gandul, Voiculescu a precizat ca ii este „foarte greu” sa inteleaga cum s-a ajuns intr-o astfel de situatie. „Nu poti sa te gandesti la asta cu o saptamana si jumatate inainte sa expire. Este de o iresponsabilitate... ”, a declarat fostul sef de la Sanatate. Explicatii, totusi, exista. Concret, „atat Eurotransplant, cat si AKH au fost tinta unor acuzatii fara precedent, complet nefondate si extrem de grave”, spune Voiculescu, „pentru ca expertii de la Eurotransplant, printre care si profesorul Laufer de la Viena, au fost amenintati de o casa de avocatura din Romania, cea a Spitalului 'Sfanta Maria', deci o casa de avocatura platita din bani publici ca se vor lua masuri legale impotriva lor” si ca un contract al Spitalului AKH din Viena cu Romania este cercetat de procurori.
Rezolvarea ar fi refacerea colaborarii cu institutiile internationale implicate si masuri „urgente” impotriva celor care au declansat aceasta criza, pentru ca romanii aflati pe lista de asteptare sunt pusi in acest moment in situatia in care ar putea fi nevoiti sa mearga chiar la 2000 de kilometri distanta, la doctori pe care nu-i cunosc si care nu le stiu istoricul medical, pentru a-si salva viata.

Citeste si...

21 Martie 2017
 1269    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu