Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 53    0

Cam gatesti cele mai pufoase gogosi de casa

gogosi pufoase

Gogosi simple si pufoase, reteta pas cu pas. Reteta de gogosi simple, cu poze. Cum se face un aluat reusit pentru gogosi.
Dupa cate stiu eu, toata lumea are cateodata pofta de gogosi. De multe ori ne retinem de la aceasta placere vinovata, dar macar o data, de doua ori pe an, eu zic sa ne facem pofta si sa ne infruptam din niste gogosi cu crusta fina si rumena si interiorul pufos. Reteta mea de gogosi e foarte simpla, le fac printre alte treburi ale bucatariei si aproape nu simt ca am muncit si cu desertul.

Trebuie sa subliniez ca, tocmai din cauza poftei de gogosi cam prea greu de tinut in frau, eu fac intotdeauna o portie mica de gogosi, din 250 de grame de faina. Sincer, si asa ies cam prea multe… si se mananca toate!
Timp de pregatire: 01:30 ore
Timp de gatire: 00:10 ore
Timp Total: 01:40 ore
Numar portii: 24 bucati
Grad de dificultate: medie

INGREDIENTE GOGOSI SIMPLE:

PREPARARE GOGOSI SIMPLE:

1. Drojdia se freaca bine cu 1 lingurita de zahar (din cantitatea totala) si se apoi se dizolva cu laptele caldut. Se lasa sa actioneze cam 5-10 minute. Faina se amesteca intr-un castron cu coaja rasa de lamaie. Galbenusurile se bat cu sarea, restul de zahar si extractul de vanilie. Dupa ce drojdia formeaza o spuma consistenta la suprafata, se toarna peste galbenusuri, se amesteca rapid si se toarna peste faina din castron, amestecand la inceput cu o lingura de lemn, pana se incorporeaza toata lichidele. Se adauga treptat si untul topit, care nu trebuie sa fie fierbinte, se amesteca apoi se ia la framantat. In functie de calitatea fainii, ar putea fi nevoie de 1 lingura de faina in plus, sau dimpotriva, de 1 lingura de lapte in plus. Trebuie sa se obtina un aluat cu consistenta ca de cozonac.
2. Se framanta aluatul pana cand devine neted, complet nelipicios. Se formeaza o bila de aluat care se unge cu cativa stropi de ulei. Castronul se unge putin si el si se acopera cu o folie alimentara. Se aseaza intr-un loc caldut (eu il pun de obicei in cuptorul preincalzit la 35 de grade) si se asteapta sa creasca pana isi dubleaza volumul.

3. . Se unge planul de lucru cu foarte putin ulei si se intinde aluatul, cu sucitorul sau doar presandu-l cu palmele, intr-o foaie groasa cam de 1 – 1,5 cm. Se decupeaza gogosile rotunde cu un pahar sau o forma metalica. Eu am folosit o forma cu diametrul de 8 centrimetri. Se aseaza gogosile pe o planseta de lemn sau intr-o tava in care s-a asezat un prosop de bucatarie curat. Se aduna marginile, se framanta foarte putin si se intind din nou in foaie, decupandu-se alte gogosi, pana se epuizeaza aluatul. Tineti cont care sunt gogosile formate din aceste margini, ele se vor praji ultimele. Se acopera gogosile cu un servet umed si se lasa intr-un loc caldut sa creasca timp de 20-25 de minute.

4. Intr-o cratita cu fundul cat de gros (preferabil una de fonta) se toarna ulei ca de 3 degete bune. Se incinge uleiul pana cand, daca se baga in ulei coada unei linguri de lemn, in jurul acesteia incepe uleiul sa sfaraie instantaneu (170 de grade celsius). In acest moment, focul se reduce la mediu, pentru ca si cratita va pastra foarte bine caldura. Se prajesc gogosile in cateva transe, asa incat sa aiba loc sa pluteasca in ulei. Ele vor creste foarte mult in timpul prajirii. Se supravegheaza continuu gogosile, pentru ca se ard foarte usor, mai ales ca aluatul e dulce. Se intorc gogosile imediat ce devin aurii pe o parte. Cand sunt rumene, se scot, se scurg si se aseaza intr-o tava in care s-au pus servete de hartie absorbanta, sa se dreneze bine de ulei.

5. Gogosile se pudreaza cu zahar pudra si sunt gata de degustare. Daca se doreste, se pot umple cu creme sau dulceata, mie imi plac cel mai mult simple.

 

Citeste si...

19 Martie 2017
 1511    0
19 Martie 2017
 1342    0
18 Martie 2017
 1429    0
18 Martie 2017
 1242    0
18 Martie 2017
 1063    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu