Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 53    0

Darea in plata. De ce nu s-au injumatatit onorariile notarilor

darea in plata
Darea in plata merge tot mai greu. O spun chiar initiatorii legii care au facut azi un bilant al notificarilor. 8.000, dublu fata de cel anuntat de banci. Cei care vor sa dea in plata asteapta mai intai pronuntarea de martea viitoare a Curtii Constitionale pentru o lege si asa neclara, dupa cum recunosc si autoritatile. Pentru ca legea nu prevede sanctiuni pentru banci, plangerile primite de Protectia Consumatorilor nu pot fi rezolvate.

Reprezentantii Protectiei Consumatorilor spun ca din opt reclamatii pe care le-au primit, doar una a fost solutionata amiabil, si asta pentru ca a fost banca de acord. Dar, nu exista mijloace de a-i obliga pe bancheri sa aplice legea.

Paul Anghel, repretentant al ANPC: „Nu exista un timp de raspuns reglementat si banca tergiverseaza mai mult de 30 de zile si solicita documente, legea nu stabileste o sanctiune. A treia problema ar fi ca nu exista o autoritate competenta motiv pentru care eventualele reclamatii care vin catre noi nu putem sa le dam ca solutionabile”.

Dorin Tanase, reprezentat al Asociatiei clientilor cu credite in franci: „Cunosc mai multe persoane care au depus notificare de dare in plata si, din pacate, banca continua sa cumuleze penalitatile.”

Aproximativ 8000 de oameni au notificat bancile ca renunta la case, spune initiatorul legii darii in plata.

Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata: „Practic, multe din notificari sunt blocate astazi tocmai pentru ca urmeaza aceasta decizie a Curtii Constitutionale”.

Bancile au alta versiune: notificarile sunt la jumatate, adica aproape 4.000, iar 67% sunt contestate. Mai putin de 300 de dari in plata sunt incheiate in acest moment, iar 10% din totalul notificarilor sunt pentru mai mult de un imobil.

O alta prevedere care nu se aplica este reducerea la jumatate a onorariului notarilor. Ordinul trebuie sa fie publicat in Monitorul Oficial, numai ca s-a blocat laMinisterul Justitiei, spun notarii.

Geanina Atanasoaiei, director adjunct Uniunea Notarilor Publici: „Nu am avut o comunicare oficiala dar nu avem motive sa consideram ca nu ar fi fost aprobat in cadrul ministerului”.

Apoi, pentru inscrierea in cartea funciara este nevoie de cadastru. Iar toate taxele catre autoritatea de cadastru si publicitate imobiliara depasesc 3000 de lei, la o valoare a unui imobil pentru care s-a luat un imprumut de 140.000 de franci, de exemplu. Si aici sunt nelamuriri, pentru ca legea nu mentioneaza cine trebuie sa achite acesti bani. 

Citeste si...

6 Octombrie 2016
 1030    0
6 Octombrie 2016
 1228    0
5 Octombrie 2016
 1010    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu