Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 66    0

Sfatul ginecologului: De ce au femeile dureri vaginale si cum le pot trata

durere vaginala
In termeni populari, vulvodinia mai poarta denumirea de durere vaginala, aceasta provenind de la vulva dureroasa. Majoritatea femeilor se fi confruntat cel putin o data cu o infectie micotica, cu un dezechilibru de pH, responsabil de o intreaga simptomatologie cel putin deranjanta, tratamente cu ovule, irigatii vaginale, creme cu sute de indicatii si, poate cel mai important, senzatia ca nu se va reveni la normal niciodata.
De cele mai multe ori vulvodinia este confundata cu alte probleme de ordin ginecologic. Prin urmare, gresit diagnosticata si tratata. In plus, studiile arata ca mai mult de 15% dintre femei se confrunta cu o astfel de problema. O mare parte dintre acestea nu vor cunoaste o vindecare, pentru ca sunt tratate necorespunzator.

Vulvodinia nu se vindeca decat in cazuri rare. Astfel, in functie de cauze, metoda curativa difera: crème si unguente topice (antiinflamatoare, anestezice, hormonale) si medicamente orale (anticonvulsive, antidepresive, analgezice, tratamente virale). Medicamente, cum ar fi antidepresivele (amitriptilina) si anticonvulsivele, pot calma durerea, in timp ce antihistaminele reduc usturimea. Anestezicele locale ca lidocaina si cremele cu estrogen pot de asemenea fi de ajutor. Uneori se poate apela la fizioterapie: masajul, exercitii de intarie a muschilor pelvini, stimularea electrica transcutanata. Se poate apela si la beneficiile date de yoga sau acupunctura, insa acestea nu sunt de durata. Un proces cunoscut sub denumirea de biofeedback poate ajuta la tratarea vulvodiniei. Biofeedbackul ajuta pacientul sa se relaxeze pentru a micsora senzatia de Durere si il invata sa controleze reactiile corpului .Baile de sezut sau inmuierea in solutii saline pot tempera durerea dar pacientii sunt atentionati ca in unele cazuri aceste bai pot agrava situatia.
Care sunt cauzele aparitiei vulvodiniei?
- lubrifierea insuficienta – este deseori rezultatul unui preludiu insuficient, dar poate fi cauzata si de scaderea nivelului de estrogeni dupa menopauza
- o inflamatie sau infectie in regiunea genitala – ce poate afecta vulva, vaginul sau glandele Bartholin
- infectiile de tract urinar
- herpes genital
- diafragma sau cupola cervicala
- reactie alergica la prezervativele din latex
- interventii chirurgicale
- unele medicamente (antihistaminicele) determina o uscare temporara a vaginului
- menopauza – pe masura inaintarii in varsta a femeii, mucoasa vaginala devine mai subtire, deoarece scade nivelul de estrogeni (vaginita atrofica).
- infectie a colului uterin, uterului sau trompelor uterine
- endometrioza
- boala inflamatorie pelvina
- tumori pelvine
- chisturi ovariene
- tesuturi cicatriciale (adeziuni)
- prolapsul uterin
- radioterapia – in tratamentul cancerului
Cum se manifesta?
Simptomele caracteristice vulvodiniei sunt:
-arsuri sau intepaturi, iritatie, mancarimi la nivelul vulvei
-durere suparatoare in regiunea vulvara
-asprime in regiunea vulvara
Durerea din vulvodinie poate fi constanta sau intermitenta, localizata sau difuza, si poate dura luni sau chiar ani. De asemenea,ea poate disparea la fel de repede cum a aparut. In tipul de vulvodie cunoscuta ca si vestibulita vulvara, durerea poate aparea doar atunci cand exista presiune in zona din jurul intrarii in vagin, cum este cazul seii de bicicleta sau a unor blugi stramti.

Citeste si...

21 Ianuarie 2016
 2270    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu