Prima pagina

 Ultima ora

 Actualitate

 Expres

 Magazin

 Economic

 Sport

 National

 International

 Sanatate

 Advertoriale

 Poza zilei

 Bancul zilei

 BZT.ro

 BZC.ro

 BZV.ro

Titlul Zilei

26 Aprilie 2024
 54    0

Obisnuiesti sa reincalzesti orezul! Acest obicei te poate imbolnavi!

orezukl
Oualecarnea preparata insuficient, lactatele si pestele sunt considerate cele maipericuloase alimente din punctul de vedere al infectiilor digestive. Dar si fructele, legumele si chiar orezul reincalzit ne pot contamina cu ciuperci sau cu bacteriicare ne pun in pericol sanatatea.

Nu numai carnea, laptele si ouale care nu sunt pastrate la temperaturi corespunzatoare ne pot provoca dureri de burta, tulburari digestive si stare de greata si voma o zi intreaga, avertizeaza specialistii, scrie adevarul.ro. Si salata verde, de exemplu, ne poate contamina cu bacterii nocive daca a stat in frigider sub carne, din care s-au scurs cateva picaturi. Dar printre sursele cel mai putin cunoscute de infectii digestive se numara orezul si pastele fainoase. „Majoritatea oamenilor habar nu au de pericolele consumului de orez sau de paste reincalzite“, subliniaza Sarah O’Brien, profesor de epidemiologie si zoonoze la Universitatea din Liverpool, citata de BBC. Orezul poate sa contina Bacillus cereus, o bacterie care traieste in mod normal in sol si care este rezistenta la caldura, spune specialista. „Chiar si dupa ce este fiert orezul, in compozitia lui pot sa ramana spori de bacterii care pot germina“, avertizeaza si specialistul Bob Martin, din cadrul Agentiei pentru Siguranta Alimentelor din Marea Britanie. Pentru a reduce la minimum riscul unei infectii dupa consumul de orez contaminat, medicii recomanda racirea rapida a acestuia imediat dupa ce a fost gatit si, daca vrem sa-l pastram pentru mai tarziu, sub nicio forma nu trebuie sa-l lasam pe masa, ci trebuie sa-l punem la frigider in cel mai scurt timp posibil. „Bineinteles ca nu trebuie pus la rece imediat ce l-am luat de pe foc, cat timp este fierbinte, dar nu trebuie sa fie la temperatura camerei cand il bagam la frigider, fiindca au evoluat si nu se strica“, spune Martin. De asemenea, pentru o racire mai rapida, el ne sfatuieste sa-l punem in vase cat mai plate, grabind astfel racirea. Cel mai riscant este sa mancam orez care a stat ore intregi in dulap, pe masa sau chiar pe aragaz, la temperatura camerei. De altfel, nici in frigider nu ar trebui sa stea mai mult de o zi, precizeaza specialistul britanic. Reincalzirea lui nu face decat sa stimuleze proliferarea bacteriilor, daca nu se realizeaza corect. Cel mai bine este sa mancam orezul imediat ce a fost preparat sau cel mai tarziu la o ora dupa.  

Citeste si...

10 Ianuarie 2016
 1557    0
10 Ianuarie 2016
 1856    1
8 Ianuarie 2016
 1388    0
8 Ianuarie 2016
 1294    0

Comentarii

+ Adauga Comentariu